Eksplozija gasa razorila vikendicu inspektorice rada

Nebojša Tomašević
Eksplozija gasa razorila vikendicu inspektorice rada

Banjaluka - Eksploziju u kojoj je uništena vikendica inspektorice rada u Gradskoj upravi Banjaluka Jasminke Čapljak u banjalučkom naselju Priječani izazvalo je curenje gasa iz plinske boce, utvrđeno je istragom, rekli su u policiji.

Usljed jačine eksplozije vikendica je totalno uništena i od nje gotovo ništa nije ostalo čitavo, osim temelja. Srećom, u vrijeme ove nesvakidašnje nesreće u kući nije bio nikoga.

O kakvoj  snazi eksploziji je riječ najbolje pokazuju činjenice da su dijelovi kuće, letve, vrata, dijelovi prozora pronađeni nekoliko desetina metara dalje.

Krov je ostao čitav, ali je veći dio vikendice gotovo izvaljen iz zemlje, a zidovi sa tri strane su porušeni. Silina eksplozije uništila je i dio dvorišne ograde, a oboreno je čak nekoliko betonskih stubova.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da im je pomenuti događaj prijavljen u petak, a do eksplozije je došlo između 4. i 6. septembra.

- Nakon završenog uviđaja utvrđeno je da nisu uočeni tragovi koji upućuju na to da je korišćena eksplozivna naprva. Prema dosadašnjim rezultatima istrage, do eksplozije je došlo usljed  ispuštanja gasa iz plinske boce - saopštila je PU Banjaluka.

Dodali su da su svi tragovi izuzeti i poslati na vještačenje.

Istakli su da su u uviđaju u ovom slučaju učestvovali i pripadnici Jedinice za forenziku Kriminalističko-tehničkog centra MUP-a RS. Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva.

Prema nezvaničnim informacijama, najvjerovatnije je plinska boca ostala otvorena ili je došlo do nekog kvara na instalacijama, pa je gas iscurio.

- S obzirom na to da je gas teži od vazduha, on se spustio na tlo. Usljed elektriciteta nekog od električnih uređaja došlo do varničenja koje je zapalilo gas i izazvalo eksploziju koja je razrušila vikendicu - kazao je izvor blizak istrazi.

Mještani Priječana koji žive nekoliko kilometara ispod srušene vikendice kažu da su u četvrtak čuli snažnu eksploziju.

- Kosio sam dvorište kada je iz tog pravca odjeknula jaka eksplozija. Nisam prilazio vikendici, niti me zanima šta se desilo. Ta vikendica je usamljena i oko nje je šuma, ali nedaleko ima još dosta sličnih objekata. Oko pola kilometra dalje je i vikendica Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH - kazao je jedan mještanin Priječana, ne želeći da mu pominjemo ime.

Dodao je da u tom dijelu naselja vikendice ima još nekoliko poznatih Banjalučana i imućnih ljudi.

Gradska uprava

U Gradskoj upravi Banjaluka potvrdili su da Jasminka Čapljak radi u Odjeljenju za inspekcijske poslove kao inspektor rada i da u proteklom periodu nije imala neugodnosti.

- Prema njenoj izjavi, u posljednje vrijeme nije joj niko prijetio niti je imala problema. Ona je policiji kazala da pretpostavlja da je eksploziju izazvala plinska boca koja je bila ispred vikendice - kazali su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana