Droga u “Termoelektrani Gacko” obavijena misterijom

Nevena Bunić
Droga u “Termoelektrani Gacko” obavijena misterijom

Gacko - Dvije kesice skanka, dva grama heroina i grumen kokaina policija je pronašla pored kontejnera u krugu preduzeća “Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Gacko” samo dan nakon što je tu spaljeno više od 700 kilograma narkotika.

Narkotici, za koje niko ne zna kako su dospjeli tamo, pronađeni su u petak predveče u blizini blok-komande i glavne radionice preduzeća. Sve se to odigralo nakon što je prošlog četvrtka Ministarstvo bezbjednosti BiH saopštilo da je po njihovom nalogu u pogonima termoelektrane uništeno više od 700 kilograma droge, od čega najviše marihuane, amfetamina, heroina, kokaina i sintetičkih droga. Tada su naveli da je spaljivanje obavljeno pod nadzorom Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Droga je zaplijenjena prilikom kriminalističkih istraga, a ulična vrijednost uništene droge procjenjuje se na oko sedam miliona maraka.

Narkotici koji su pronađeni pored kontejnera nalazili su se 35 metara dalje od kotla gdje je ranije zapaljena ogromna količina droge. U Policijskoj upravi Trebinje kažu da je droga otkrivena na osnovu operativnih saznanja.

- Pronašli smo dvije najlonske kesice skanka ukupne težine 89,9 grama, dva grama heroina i grumen koji asocira na kokain težine 255 grama - saopštili su u PU i dodali da je o svemu obaviješteno Okružno tužilaštvo u Trebinju.

U ovoj pravosudnoj instituciji rekli su da će droga biti poslata na vještačenje kako bi se utvrdilo njeno porijeklo.

U Ministarstvu bezbjednosti su istakli da se nije moglo desiti da dio droge ne bude uništen prilikom spaljivanja oduzetih narkotika u termoelektrani.

- Ovaj proces vodi se u skladu sa najvišim standardima pod stalnim nadzorom SIPA, koja prevozi i osigurava oduzetu drogu od mjesta skladišćenja do mjesta uništavanja i osigurava samo uništavanja droge - saopštili su iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Dodali su da prilikom transporta droge do mjesta na kom je spaljena vozila nisu bila u blizini mjesta gdje je sumnjiva supstanca navodno nađena.

  • Sumnjamo u porijeklo pronađene materije i zato pozivamo tužilaštvo u Trebinju da tu materiju dostavi na vještačenje Centru za forenzička ispitivanja i vještačenja Federalne uprave policije, koji su učestvovali u procesu uništavanja droge, kako bi utvrdili da li se radi o istoj supstanci i time otklonili svaku sumnju u porijeklo ove materije - naveli su u Ministarstvu bezbjednosti BiH. 

Termoelektrana

Radnici “Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Gacko”, kazali su da nisu bili prisutni prilikom spaljivanja narkotika koje je obavilo Ministarstvo bezbjednosti BiH.

- Sa Ministarstvom bezbjednosti imamo sporazum na osnovu kojeg im ustupamo naše pogone zbog ovih aktivnosti - rekli su u termoelektrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana