Дрљићу потврђене три године затвора због силовања старице

Небојша Томашевић
Дрљићу потврђене три године затвора због силовања старице

Бањалука - Марио Дрљић из Добоја правоснажно је осуђен у Врховном суду Републике Српске на три године затвора због обљубе старице (75) из истог града.

 

Казна му је изречена након што је вијеће Врховног суда РС размотрило жалбе на првостепену  пресуду Окружног суда у Добоју.

- Жалба тужиоца је одбијена као неоснована и потврђена пресуда добојског Окружног суда. Разлози одбијања биће наведени у одлуци - рекли су у Врховном суду РС не наводећи више детаља.

Током првостепеног поступка Окружни суд у Добоју Дрљића је осудио само за обљубу над немоћним лицем које је почињено у мају 2014. године, док је по другој тачки оптужнице, односно за друго силовање старице ослобођен кривице усљед недостатка доказа.

Оптужница је Дрљића  теретила да је старицу напаствовао средином 2013. и у мају 2014. године. С обзиром на осјетљивост случаја суђење је било затворено за јавност тако да нису изношени детаљи током ранијег поступка. Овај случај је полицији пријављен још 2013. године када је добојска полиција поднијела први извјештај против Дрљића.

Према информацијама из истраге, оптуженог је пријавила кћерка старице и да она то није урадила Дрљић вјероватно никада не би ни одговарао за своје недјело.

Она је у својој пријави навела да њену болесну и психички нестабилну мајку, која иначе живи сама, узнемирава млађи комшија, који јој често улази у кућу, без позива и њеног одобрења.

- На основу њене пријаве покренута је истрага и извршена криминалистичка обрада М. Д. током које је утврђено да је он средином септембра 2013. године обљубио старицу. Он је ушао у кућу старице кроз прозор, након што она није хтјела да му отвори врата - навели су раније из добојске полиције.

Пријављени Дрљић је током саслушања у полицији изјавио да је у претходном периоду посјетио старицу са којом је имао добровољан сексуални однос.

Републичко јавно тужилаштво је након првостепене пресуде уложило жалбу, јер је сматрало да постоје чврсти материјални докази да је Дрљић у два наврата обљубио немоћну старицу. Тужилаштво је у својој жалби тражило строжу казну за Дрљића.

Казна

Према кривичном закону Републике Српске, који је важио у вријеме почињења дјела за које је осуђен Марио Дрљић,  за  обљубу над немоћним лицем максимална запријећена казна износила је осам година затвора.

- Ко над другим лицем изврши обљубу или другу полну радњу искористивши душевно обољење, недовољну душевну развијеност, другу душевну поремећеност, немоћ или какво друго стање тог лица усљед којег оно није способно за отпор, добиће казну затвора од једне до осам година - наводи се у Кривичном закону.                                   

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана