Драма са мирантима у ФБиХ: Специјална јединица на Иван-седлу, интервентна на Владичином хану

Срна
Драма са мирантима у ФБиХ: Специјална јединица на Иван-седлу, интервентна на Владичином хану

Мостар - Министарство унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона упутило је Специјалну јединицу на Иван-седло а интервентну полицију на локацију Владичиног хана, сјеверно од Мостара како би онемогућили пролазак миграната из Сарајеву у Азилантски ценатра Селаковац, јавља дописник Срне.

Из институција Херцеговачко-неретванског кантона још нема званичних информација ко је издао наредбу да аутобуси са 270 миграната буду заустављени и враћени у Иван седло.


Према незваничним информацијама, полиција је добила јасне упуте да мигрантима нема проласка према Мостару. Неколико министара из кантоналне Владе незванично је потврдило да Влада није донијела такву одлуку.

Ситуација на Иван-седлу, гдје се налазе аутобуси са мигрантима који су упућени из Сарајева за Салаковац, код Мостара, хаотична је, људи су испрепадани, плачу и боје се депортације, а никога од надлежних нема, преноси "Кликс".

Полицијски комесар МУП-а Сарајевског кантона Мевлудин Халиловић изјавио је да су припадници МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона вратили аутобусе са мигрантима на Иван-седло, напомињући да такве одлуке може донијети само полицијски комесар.

Након што је полиција испратила конвој са подручја тог Херцеговачко-неретванског кантона на подручје Кантона Сарајево аутобуси су паркирани поред пута, а потом су, како би их обезбјеђивали, стигли специјалци из Сарајева у 10 комбија.

Мигрантима је подијељен само по један оброк, јер се очекивало да ће већ око 10.00 часова бити у Салаковцу. Међу њима има гладних и болесних па је позвана и Хитна помоћ.

Према ријечима једне од волонтерки, Пакистанци углавном желе да остану у БиХ, док неки из Сирије, Марока и осталих земаља желе у земље ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана