Долијао серијски крадљивац возила

Невена Бунић
Долијао серијски крадљивац возила

Бањалука - Драгослав Томић (49) из Мркоњић Града ухапшен је због сумње да је у посљедња три мјесеца на подручју Бањалуке украо три скупоцјена аутомобила, чија се вриједност процјењује на 65.000 КМ.

Томићу, који је одраније добро познат полицији, лисице на руке стављене су у Горњем Грацу у Мркоњић Граду. Полиција га терети да је, помоћу алата те специјалних уређаја за декодирање и стартовање, крао возила.

- Осумњиченог теретимо за тешке крађе. На основу наредбе надлежног суда, претресли смо двије куће, помоћне објекте и возила које користи Д. Т.  у Мркоњић Граду. Пронашли смо предмете погодне за крађе који ће послужити као доказ у кривичном поступку - саопштено је из Полицијске управе Бањалука.

Између осталог, полиција је током претреса пронашла дупле кључеве “аудија”, “шкоде” и фолксвагена”, рукавице, те разна документа, за која се сумња да су фалсификована, те да је помоћу њих прелазио границе.

У полицији су навели да је једно од украдених возила пронађено, и да раде на проналаску осталих особа које су евентуално повезане са осумњиченим у крађи возила. Нису жељели да откривају марке украдених аутомобила, због бојазни да би након откривања ове информације возила могла завршити на отпаду.

Томић је након испитивања, предат у надлежност Окружном центру судске полиције Бањалука.

Томић је пет година био у бјекству, а скривао се у БиХ и иностранству. Након бјекства из БиХ у току 2015. године, хапшен је у Београду и Њемачкој, гдје је такође крао аута. За њим постоје три централне потјернице Основног суда Бањалука, за издржавање затворске казне. Актуелна је и централна потјерница МУП-а Србије због крађе возила.

Окружно тужилаштво Бањалука 2016. подигло је оптужницу против Томића, Младена Сужњевића из Сомбора и Жељка Лазендића из Мркоњић Града због сумње да су од 2009. до 2011.  украли 52 аутомобила на подручју више градова у Републици Српској.

Сужњевић је крајем 2017. осуђен у бањалучком Основном суду на седам година и три мјесеца затвора због крађе аутомобила и фалсификовања исправа. Пресудом је проглашен кривим за 22 крађе, док је ослобођен оптужби за крађу 29 аутомобила усљед недостатка доказа.

Према пресуди, Сужњевић је дио крађа починио сам, а дио са Томићем. У пресуди је наведено да су возила крали на подручју Бањалуке, Лакташа, Приједора, Прњавора и Мркоњић Града. На мети су им углавном били скупљи модели њемачких возила “голф”, “пасат” и “ауди”. Према изјавама власника аутомобила, у вријеме крађе вриједност возила која су покупили лопови кретала се између 20.000 и 50.000 КМ. Сужњевић и Томић су за крађу возила користили специјалне алате, ломаче брава, декодере којима су онеспособљавали аларме. Посједовали су и копије кључева појединих аутомобила.

Томић је ухапшен у мају 2011. године у акцији “Макси” када је ухапшен са групом особа због сумње да су откупљивали украдена возила, а затим их растављали и продавали.

Крали “голфове 2”

Емрах А. С. (19), Кемо К. (29), Недим Б. (19) и Денис К. (19) из Тешња  ухапшени су због сумње да су на подручју Дервенте и Добоја украли четири “голфа 2”, а терете их и да су украли још пет ових аутомобила на подручју ФБиХ. Тешњаке сумњиче да су са паркинга уз помоћ подесног алата крали возила, а само један од отуђених “голфова” је пронађен.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана