Докази против специјалаца чувани (не)законито

nezavisne.com
Докази против специјалаца чувани (не)законито

Бањалука - Одбрана оптужених за крађу око 617.000 КМ на аутопуту Бањалука - Градишка тврди да су докази који су изузети за ДНК анализу чувани незаконито, док из Тужилаштва одговарају да је све урађено по закону.

Као примјер, одбрана је у Окружном суду Бањалука јуче навела чињеницу да је поступајући тужилац те доказе узео у петак, 2. октобра 2015. године, а на Биолошки факултет у Београд послати су тек 5. октобра, у понедјељак.

"Зашто су докази узети у петак те чувани у Тужилаштву током викенда? То је незаконито, то тако не може", поручила је Јасминка Јовишевић, адвокат цивила Олега Банде (33) те бивших специјалаца Владана Малића (35) и Горана Параша (30), који су, заједно с њиховим некадашњим радним колегом Александром Поповићем (32) оптужени за пљачку која се одиграла 22. септембра 2015. године.

Са друге стране, тужитељка Живана Бајић нагласила је да закон није прекршен нити је прекинут ланац изузимања и чувања доказа и слања на вјештачење.

"Ти предмети су изузети 2. октобра 2015. године. Тада је био петак, а докази су одмах први радни дан послати на вјештачење. За све је то сачињена и службена забиљешка. Такође, према налазу вјештака Душана Кецкаревића може се закључити да су докази достављани законито и да нису отварани", рекла је Бајићева.

Било је још занимљивих ситуација данас у судници. Адвокати Банде, Малића и Параша устврдили су да је Олга Пантић, предсједница Судског вијећа, потписала одређене наредбе након потврђивања оптужнице, чиме је, како кажу, прекршила закон те су предложили да се разматра изузеће Пантићеве.

Јовишевићева је појаснила да се ради о наредби од 10. јуна 2016. којом Суд потврђује пријем доказа по њиховом повратку са ДНК вјештачења с Биолошког факултета у Београду.

"Предсједница Судског вијећа је предмете примила након потврђивања оптужнице, када јој је предмет додијељен, а то није смјела по закону", рекла је Јовишевићева.

Из одбране оптужених поручили су да они не захтијевају да се судија изузме, већ да указују на пропусте, па да је на потезу суд, који сам треба да одлучи.

Суд је и одлучивао - услиједила је пауза, на којој је одбијено изузеће Пантићеве. Наставак суђења заказан је за четвртак.

У првостепеном поступку, у мају прошле године, бивши специјалци осуђени су на по 11, а цивил је добио девет година робије за пљачку вијека, како је многи зову, а која се одиграла 22. септембра 2015. године.

Врховни суд РС је, ипак, уважио жалбе одбране, те предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење, тако да су њих четворица враћени у оптуженичке клупе Окружног суда у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана