Divljali i lupali u muzeju

nezavisne.com
Divljali i lupali u muzeju

Sarajevo - Policija još nije otkrila osobe koje su u nedjelju oko 16 sati upale u dvorište Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu i razbijale i oštetile stvari u muzeju.

Policija je nakon dojave zaštitara, koji 24 sata čuvaju muzej, nakon što je prije skoro dvije godine, 4. oktobra, zatvoren za javnost, došla na lice mjesta kako bi izvršila uviđaj.

Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja, rekao je "Nezavisnim" da je policija izuzela nadzorne kamere, te da pokušavaju utvrditi identitet osoba koje su upale u prostor muzeja i rušile sve pred sobom.

"Oštećena je botanička bašta, polupani prozori, lampe u dvorištu. Nije tačno da je oštećen stećak. Ne treba preuveličavati, ali je činjenica da su huligani, prvi put u 120-godišnjoj povijesti ovog muzeja, upali u prostor, ne da bi krali, nego da bi rušili", rekao je Busuladžić, koji ističe da su huligani iščupali natpise sa stručnim pojašnjenjima pored biljaka, polomili stakla na dva mjesta na zgradi muzeja, razbacali saksije po bašti...

"Očito je da motiv nije pljačka, već je riječ o zastrašivanju. Povezujem ovaj događaj s mojim istupom ovih dana u javnosti i prozivanjem nadležnih zbog činjenice da je muzej zatvoren već dvije godine", kaže Busuladžić.

Zemaljski muzej BiH osnovan je 1888. godine i najstarija je moderna kulturna i naučna ustanova u Bosni i Hercegovini zapadnog tipa.

Muzej je zatvoren 4. oktobra 2012. godine, a u junu su istražitelji SIPA ušli u ovu instituciju kako bi izuzeli dokumentaciju i utvrdili zbog čega i čijom krivicom je ova institucija zatvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana