Direktori ribnjaka ulovili u mutnom 762.000 maraka

Nevena Bunić
Direktori ribnjaka ulovili u mutnom 762.000 maraka

Prijedor - Direktori prijedorskog ribnjaka "Saničani" Rade Ratkovac (58) iz Prnjavora i Pavle Vuruna (46) iz Gradiške prijavljeni su Okružnom tužilaštvu u Prijedoru zbog sumnje da su to preduzeće oštetili za 762.000 KM.

U Policijskoj upravi Prijedor rekli su, navodeći inicijale prijavljenih, da Ratkovca i Vurunu sumnjiče da su počinili krivična djela povreda osnovnih prava radnika, nepravilno izdvajanje sredstava pravnih lica i utaja poreza i doprinosa.

Prema navodima policije direktori su ostali dužni radnicima 444.282 KM za plate, a budžet Srpske su uskratili za 249.701 marku na osnovu neuplaćenih doprinosa i da su utajili 46.000 KM poreza na zarade. Osim toga ostali su dužni i 21.800 KM na štetu budžeta i radnika.

- Osumnjičenima se na teret stavlja da od 2014. pa sve do danas radnicima nisu isplaćivali plate niti uplaćivali obračunate poreze i doprinose - rekli su u Policijskoj upravi Prijedor.

U poslovnim knjigama preduzeća takođe nisu evidentirani prihodi od prodaje 15,8 tona ribe na osnovu čega su zaradili oko 71.000 KM. Zarađeni novac nisu uplatili na račun preduzeća, već su dio iskoristili za kupovinu repromaterijala, a dio u gotovini predali većinskom vlasniku ribnjaka kontroverznom prnjavorskom biznismenu Radojici Ratkovcu, koji je brat prijavljenog direktora.

- Iznos koji je predat Radojici evidentiran je kao lični dohodak, a na njega nisu obračunati porezi i doprinosi - naveli su u Policijskoj upravi Prijedor.

Najveći ribnjak u BiH već duže vrijeme se nalazi na izdisaju. Poreska uprava RS je zbog dugovanja krajem 2016. godine blokirala račune preduzeća i aktivirala hipoteku nad imovinom ribnjaka.

Ribnjak se našao na spisku najvećih poreskih dužnika za 2017. godinu i za poreze i doprinose duguje 142.724 marke. Ovo preduzeće je danas zapušteno. Krivolov ribe je česta pojava, a ribarnica u Prijedoru je povremeno otvorena, ali ne prodaje nikakve proizvode.

Isključeni telefoni

Rade Ratkovac i Pavle Vuruna bili su nedostupni za komentar. Zvanični telefonski brojevi ribnjaka "Saničani" su isključeni, a Ratkovca nismo pronašli ni u prnjavorskom ribnjaku, gdje je direktor.

- Direktor je trenutno odsutan i neće se vraćati do kraja dana - rekli su u prnjavorskom ribnjaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana