Директори рибњака уловили у мутном 762.000 марака

Невена Бунић
Директори рибњака уловили у мутном 762.000 марака

Приједор - Директори приједорског рибњака "Саничани" Раде Ратковац (58) из Прњавора и Павле Вуруна (46) из Градишке пријављени су Окружном тужилаштву у Приједору због сумње да су то предузеће оштетили за 762.000 КМ.

У Полицијској управи Приједор рекли су, наводећи иницијале пријављених, да Ратковца и Вуруну сумњиче да су починили кривична дјела повреда основних права радника, неправилно издвајање средстава правних лица и утаја пореза и доприноса.

Према наводима полиције директори су остали дужни радницима 444.282 КМ за плате, а буџет Српске су ускратили за 249.701 марку на основу неуплаћених доприноса и да су утајили 46.000 КМ пореза на зараде. Осим тога остали су дужни и 21.800 КМ на штету буџета и радника.

- Осумњиченима се на терет ставља да од 2014. па све до данас радницима нису исплаћивали плате нити уплаћивали обрачунате порезе и доприносе - рекли су у Полицијској управи Приједор.

У пословним књигама предузећа такође нису евидентирани приходи од продаје 15,8 тона рибе на основу чега су зарадили око 71.000 КМ. Зарађени новац нису уплатили на рачун предузећа, већ су дио искористили за куповину репроматеријала, а дио у готовини предали већинском власнику рибњака контроверзном прњаворском бизнисмену Радојици Ратковцу, који је брат пријављеног директора.

- Износ који је предат Радојици евидентиран је као лични доходак, а на њега нису обрачунати порези и доприноси - навели су у Полицијској управи Приједор.

Највећи рибњак у БиХ већ дуже вријеме се налази на издисају. Пореска управа РС је због дуговања крајем 2016. године блокирала рачуне предузећа и активирала хипотеку над имовином рибњака.

Рибњак се нашао на списку највећих пореских дужника за 2017. годину и за порезе и доприносе дугује 142.724 марке. Ово предузеће је данас запуштено. Криволов рибе је честа појава, а рибарница у Приједору је повремено отворена, али не продаје никакве производе.

Искључени телефони

Раде Ратковац и Павле Вуруна били су недоступни за коментар. Званични телефонски бројеви рибњака "Саничани" су искључени, а Ратковца нисмо пронашли ни у прњаворском рибњаку, гдје је директор.

- Директор је тренутно одсутан и неће се враћати до краја дана - рекли су у прњаворском рибњаку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана