Директор пријављен због смрти радника

Невена Бунић
Директор пријављен због смрти радника

Бањалука - Дарко Милојевић (30) из Бањалуке пријављен је Окружном тужилаштву због сумње да је одговоран за несрећу у којој су погинула два радника у бањалучком насељу Нови Борик.

Трагедија у којој су настрадали Жељко Костић (52) и Добривоје Топић (57) из Челинца десила се 3. августа када су радници пали са скеле са висине од око 15 метара. Инспектори заштите на раду су утврдили да градилиште није безбједно за рад.

- Д. М. се сумњичи да је, приликом извођења грађевинских радова на изградњи стамбено-пословног објекта, поступио супротно прописима и тиме изазвао опасност, због чега су два лица смртно страдала - навели су у Полицијској управи Бањалука.

С друге стране, Милојевић тврди је за заштиту и безбједност радника на грађевини била задужена фирма “Виз заштита”.

- Што се тиче моје фирме, сви радници су били пријављени и осигурани. Пошто “Лед пројекат” има уговор са “Вид заштитом”, вјероватно су у полицији морали мене као директора пријавити за одговорност - рекао је Милојевић и додао да није сигуран за шта конкретно га терете у полицији јер није видио извјештај.

У тренутку несреће Костић и Топић су стајали на дасци и извлачили грађу са посљедњег спрата. Одједном су пали и погинули на лицу мјеста. Није познато на који начин се даска одвојила и да ли је пукла. Након несреће, на градилишту се појавио и Милојевић.

У посљедњих мјесец у Бањалуци су погинула четири радника.

Радник фирме “Максмара” Раденко Обрадовић из Кнежева погинуо је у четвртак када је пао док је постављао кровне прозоре на објекту “Делта ситија” у насељу Борик. Како су рекле његове колеге, Обрадовић, који је био пословођа, пао је са више од десет метара висине. Према причама радника, Обрадовић је наводио колегу који је управљао дизалицом и у једном тренутку је пао са крова. +++

“Виз заштита”

У предузећу “Виз заштита” рекли су да је њихово предузеће било задужено да утврди и препоручи мјере заштите радника на градилишту, као и да процијени потенцијалне ризике.

- То све тако и стоји у Закону о заштити на раду. Наша обавеза није била да радницима обезбиједимо заштитну опрему, као што су на примјер радни шљемови или слично - казао је технички директор “Виз заштите” Миломир Бунијевац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана