Директор бијељинске основне школе сако замијенио радним одијелом

Љиљана Алексић
Директор бијељинске основне школе сако замијенио радним одијелом

Бијељина - Да за вриједне руке одмора нема и овога љета показао је директор Основне школе “Свети Сава” из Бијељине Ђорђе Мирковић, који распуст проводи “на скели” и у радном одијелу, свакодневно са мајсторима санирајући школу.

Ријеч је о вриједном човјеку и једном од заиста ријетких људи који се сваке године ангажује да помогне у обнављању школе.

Бијељинци признају да је необично и несвакидашње видјети директора како обавља физичке послове. Међутим, Мирковићу не мањка ентузијазма, а његов примјер слиједе домари, учитељи и наставници. Сви заједно адаптирају најстарији школски објекат у Семберији.

- Уз заједнички рад свих запослених, трошак санације биће  минималан. Ја сам тако навикао, радити се мора. Искористимо дио распуста за одмор, а други дио радимо у школи. Мене то чини задовољним и испуњеним човјеком - прича овај по свему необични директор, коме никада не мањка идеја. Каже да му није проблем да ради са радницима и да ужива кад зна да помаже у нечему корисном.

- Знам да је то многима чудно, али ако ми који смо у школи сваки дан нећемо бринути о њој, питам се ко ће - истиче Мирковић, који је сако замијенио радним одијелом.

Тренутно је у току фарбање столарије, а након тога планирано је и кречење једног дијела школе.

- Користимо то што дјеца нису у школи да завршимо неопходне послове. План је да санирамо оштећења на објекту, а потом и да га окречимо - прича Мирковић. До почетка нове школске године биће санирано још пет учионица.

- Завршили смо у претходном периоду 13 учионица, остало нам је још пет. Надамо се да ћемо успјети да сакупимо неопходан новац јер ми увијек започнемо акцију, а онда људи добре воље помогну да је реализујемо до краја. Очекујемо да ће тако бити и овај пут - каже он. За дио посла добили су донацију од Центра за образовање одраслих у Бијељини, који користи под закуп дио школског објекта.

Међутим, Мирковић ни на томе не стаје.

- У плану је да асфалтом буде превучено школско кошаркашко игралиште како бисмо и тај дио уредили и заокружили цјелину - навео је Мирковић.

На овакав начин адаптације школског простора Мирковић се одлучио још прије четири године.

Прво су ученици организовали хуманитарне концерте на којима је прикупљан новац за уређење школе. Након тога, радници су се, на челу са директором, “латили” алата и вриједно радили са домарима.

Током 2016. године реконструисан је централни школски објекат - од уређења фасада, преко замјене дотрајале  столарије, до кречења и реновирања учионица за најмлађе, уређења кабинета, те надстрешница.

Помоћ предсједника РС

Крајем прошле године у бијељински школу стигла је помоћ од предсједника РС Милорада Додика. Чувши за радну дисциплину, предсједник је одлучио да овој школској установи додијели помоћ у износу од 20.000 КМ.

- Направили смо план утрошка новца и доставили га кабинету предсједника. Од тог новца замијенили смо подове и столарију - наводи Ђорђе Мирковић, који је био предводник свих акција.

Стара школа

Централну школу “Свети Сава” у Бијељини похађа више од 1.200 ученика, а запослено је 108 радника. Школа је саграђена 1902. године и под заштитом је државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана