Dileru kojeg je otkucala supruga dvije godine zatvora

Nebojša Tomašević
Dileru kojeg je otkucala supruga dvije godine zatvora

Banjaluka - Vojo Balaban (59) iz Banjaluke osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na dvije godine zatvora zbog uzgoja 501 stabljike marihuane.

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Balaban zaključio sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom. Ovaj diler je optužen za uzgoj marihuane nakon što ga je razotkrila nevjenčana supruga i sve ispričala policiji.

U banjalučkom Okružnom tužilaštvu su potvrdili da je sporazum prihvatilo vijeće banjalučkog Okružnog suda, ali su istakli da nisu dobili presudu.

Balabanov branilac Jovan Radić kazao je da ne može da komentariše ovaj slučaj dok od suda ne dobije rješenje o prihvatanju sporazuma.

Balaban je optužen da je drogu uzgajao zajedno sa sestrićem Zoranom Mikićem (49) iz Srpca tokom 2014. godine. Banjalučko Okružno tužilaštvo tereti ih da su u specijalno izrađenoj laboratoriji na području Srpca uzgojili 501 stabljiku indijske konoplje visine od 10 do 150 centimetara. Od ove biljke se dobija droga marihuana. Laboratorija je bila smještena na tavanu kuće i u pomoćnom objektu u Malom Razboju kod Srpca koje je koristio Zoran Mikić. Kuća je vlasništvo Mikićevog strica i u njoj niko nije boravio. U kući je bila instalirana specijalna oprema i izrađen ventilacioni sistem.

Prema optužnici, drogu je prvo uzgajao Mikić u toku 2014. godine, i to do 22. septembra. Tada je otišao na rad u Njemačku, a posao uzgoja narkotika, po njegovim uputstvima, preuzeo je Balaban. Te poslove obavljao je do 4. oktobra kada je policija otkrila njihov "posao". Optužnica protiv njih je potvrđena u novembru prošle, a suđenje je počelo u januaru ove godine.

Tokom suđenja policijski inspektor Branislav Jeftić iz Srpca u banjalučkom Okružnom sudu je pojasnio da je pomenute narko-dilere odala Balabanova nevjenčana supruga Lidija T. Prema Jeftićevom svjedočenju, ona je u policiju došla 2. oktobra 2014. godine i kazala da se na imanju Mikića nalazi laboratorija za uzgoj indijske konoplje.

- Nisam joj vjerovao, ali je opisala kako se marihuana uzgaja, zalijeva, đubri. Poslata je ekipa na teren koja je otkrila laboratoriju u kući koju je koristio optuženi Mikić. U blizini je uhapšen optuženi Balaban - kazao je ranije inspektor Jeftić.

Vještak hemijske struke Biljana Vasić-Dakić u sudu je ranije kazala da je vještačenjem utvrdila da biljke koje su oduzete od Balabana i Mikića sadrže psihoaktivnu supstancu i da se radi o kanabisu.

Oprema

Prema optužnici, u kući koju je koristio optuženi Zoran Mikić pronađena je 41 natrijumova lampa, 14 reflektujućih lampi, pet raznih ventilatora, pet radijatora za grijanje vazduha kao i četiri razna filtera za vazduh.

Pronađeni su i elektrokablovi, te 40 litara sredstva koje pospješuje rast i cvjetanje biljaka, pesticidi, saksije i oprema za presađivanje rasada. Vještak hemijske struke Biljana Vasić-Dakić tokom suđenja u ovom slučaju ranije je izjavila da je ova oprema pogodna za vještački uzgoj marihuane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana