Дилеру којег је откуцала супруга двије године затвора

Небојша Томашевић
Дилеру којег је откуцала супруга двије године затвора

Бањалука - Војо Балабан (59) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на двије године затвора због узгоја 501 стабљике марихуане.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице који је Балабан закључио са бањалучким Окружним тужилаштвом. Овај дилер је оптужен за узгој марихуане након што га је разоткрила невјенчана супруга и све испричала полицији.

У бањалучком Окружном тужилаштву су потврдили да је споразум прихватило вијеће бањалучког Окружног суда, али су истакли да нису добили пресуду.

Балабанов бранилац Јован Радић казао је да не може да коментарише овај случај док од суда не добије рјешење о прихватању споразума.

Балабан је оптужен да је дрогу узгајао заједно са сестрићем Зораном Микићем (49) из Српца током 2014. године. Бањалучко Окружно тужилаштво терети их да су у специјално израђеној лабораторији на подручју Српца узгојили 501 стабљику индијске конопље висине од 10 до 150 центиметара. Од ове биљке се добија дрога марихуана. Лабораторија је била смјештена на тавану куће и у помоћном објекту у Малом Разбоју код Српца које је користио Зоран Микић. Кућа је власништво Микићевог стрица и у њој нико није боравио. У кући је била инсталирана специјална опрема и израђен вентилациони систем.

Према оптужници, дрогу је прво узгајао Микић у току 2014. године, и то до 22. септембра. Тада је отишао на рад у Њемачку, а посао узгоја наркотика, по његовим упутствима, преузео је Балабан. Те послове обављао је до 4. октобра када је полиција открила њихов "посао". Оптужница против њих је потврђена у новембру прошле, а суђење је почело у јануару ове године.

Током суђења полицијски инспектор Бранислав Јефтић из Српца у бањалучком Окружном суду је појаснио да је поменуте нарко-дилере одала Балабанова невјенчана супруга Лидија Т. Према Јефтићевом свједочењу, она је у полицију дошла 2. октобра 2014. године и казала да се на имању Микића налази лабораторија за узгој индијске конопље.

- Нисам јој вјеровао, али је описала како се марихуана узгаја, залијева, ђубри. Послата је екипа на терен која је открила лабораторију у кући коју је користио оптужени Микић. У близини је ухапшен оптужени Балабан - казао је раније инспектор Јефтић.

Вјештак хемијске струке Биљана Васић-Дакић у суду је раније казала да је вјештачењем утврдила да биљке које су одузете од Балабана и Микића садрже психоактивну супстанцу и да се ради о канабису.

Опрема

Према оптужници, у кући коју је користио оптужени Зоран Микић пронађена је 41 натријумова лампа, 14 рефлектујућих лампи, пет разних вентилатора, пет радијатора за гријање ваздуха као и четири разна филтера за ваздух.

Пронађени су и електрокаблови, те 40 литара средства које поспјешује раст и цвјетање биљака, пестициди, саксије и опрема за пресађивање расада. Вјештак хемијске струке Биљана Васић-Дакић током суђења у овом случају раније је изјавила да је ова опрема погодна за вјештачки узгој марихуане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана