Detalji stravičnog zločina kod Konjica: Bivši mudžahedin pucao u prodavca, pa ga izbo nožem

Nebojša Tomašević
Detalji stravičnog zločina kod Konjica: Bivši mudžahedin pucao u prodavca, pa ga izbo nožem

Konjic - Policija traga za bivšim pripadnikom zloglasnog odreda “El mudžahedin” Edinom Gačićem (43) iz Banjaluke zbog sumnje da je iz vatrenog oružja upucao, a zatim nožem izbo i usmrtio Suada Sultanića (39) u njegovoj prodavnici u mjestu Podorašac u selu Brđani kod Konjica.

Zločin je počinio juče ujutro oko 7.30 časova, a, nezvanično, na vrata Sultanićeve prodavnice došao je s pištoljem u ruci.

- Prema nekim pričama, Gačić je odmah zapucao na Sultanića, a potom ga nožem ubo u vrat, nanio mu rane po tijelu te pobjegao. Motiv zločina nije poznat i, prema sadašnjim informacijama, žrtva i ubica nisu ranije imali sukob - kazao je izvor blizak istrazi. Sve su snimile kamere na mjestu zločina. Mještani Podorašca pričaju da su se Gačića, koji se kod njih doselio prije pola godine, svi bojali.

- On je ranije već bio počinio dva ubistva. Čak je ubio i svoju majku. Čuli smo da je bio i psihički nestabilan, pa su ga se zbog toga svi bojali - kazao je jedan mještanin Podorašca, ne želeći da mu pominjemo ime.

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona u Konjicu kazao je da se traga za E. G. zbog sumnje da se može povezati sa zločinom.

- Žrtva S. S. je usmrćena vatrenim oružjem, a dežurni mrtvozornik je na tijelu pronašao i povrede koje su vjerovatno nanesene nožem. Međutim, dok ne bude urađena obdukcija i ne bude privedeno lice za kojim se traga, ne možemo da govorimo detalje niti bilo šta da potvrdimo - kazao je dežurni tužilac i dodao da za sada nije poznat motiv zločina.

U MUP-u HNK, navodeći inicijale, kazali su da za Gačićem tragaju sve raspoložive patrole.

- U toku je lociranje E. G., koga sumnjičimo da je ubio S. S. i za njim traga policija Konjica, kao i specijalna Jedinica za podršku iz Mostara. Ne možemo da damo više informacija dok ne bude priveden osumnjičeni i obavljena obdukcija tijela žrtve - kazao je portparol MUP-a HNK Ljudevit Marić.

Na mjestu stravičnog zločina u Podorašcu juče je bio veliki broj policajaca naoružanih automatskim oružjem.

Osumnjičeni Gačić u selo Brđane došao je nakon što je odležao dvije trećine dvadesetogodišnje zatvorske kazne zbog dva ubistva. On je, po završetku rata u BiH, ubio saborca iz odreda “El mudžahedin” Ismeta Gunića, za šta je kažnjen s osam godina zatvora. Po izlasku na dopust iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica on je 25. avgusta 2002. usmrtio svoju majku Sifetu, u koju je hladnokrvno ispalio dva hica u stanu u Zenici. Zbog ovog zločina suđeno mu je u Kantonalnom sudu u Zenici, gdje je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina za oba ubistva. Nakon što je u KPZ Zenica proveo gotovo 15 godina, Gačić je premješten u KPZ Bihać, gdje je izdržao ostatak kazne, nakon čega je pušten na slobodu. Ubijeni Sultanić je otac troje djece i, prema pričama mještana, bio je uzoran čovjek, koji ni sa kim nije imao problema.

Objave

Edin Gačić je na svom “Fejsbuku” objavljivao bizarne fotografije, ali i pisao razne komentare u kojima se bavio “teorijama zavjere”. Na jednoj od fotografija drži odsječenu glavu ovce i nož, a u svojim komentarima proziva bošnjačku vlast. Hvalio se da je “musliman, naučni radnik, sportista i vjernik”, te da je “zaposlen kao terorista”. Zločinački Gačićev put počeo je za vrijeme rata, kada se sa tek napunjenih 18 godina priključio odredu “El mudžahedin”, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa Armije RBiH, poznatom po monstruoznim zločinima nad srpskim vojnicima i civilima.

+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana