Детаљи стравичног злочина код Коњица: Бивши муџахедин пуцао у продавца, па га избо ножем

Небојша Томашевић
Детаљи стравичног злочина код Коњица: Бивши муџахедин пуцао у продавца, па га избо ножем

Коњиц - Полиција трага за бившим припадником злогласног одреда “Ел муџахедин” Едином Гачићем (43) из Бањалуке због сумње да је из ватреног оружја упуцао, а затим ножем избо и усмртио Суада Султанића (39) у његовој продавници у мјесту Подорашац у селу Брђани код Коњица.

Злочин је починио јуче ујутро око 7.30 часова, а, незванично, на врата Султанићеве продавнице дошао је с пиштољем у руци.

- Према неким причама, Гачић је одмах запуцао на Султанића, а потом га ножем убо у врат, нанио му ране по тијелу те побјегао. Мотив злочина није познат и, према садашњим информацијама, жртва и убица нису раније имали сукоб - казао је извор близак истрази. Све су снимиле камере на мјесту злочина. Мјештани Подорашца причају да су се Гачића, који се код њих доселио прије пола године, сви бојали.

- Он је раније већ био починио два убиства. Чак је убио и своју мајку. Чули смо да је био и психички нестабилан, па су га се због тога сви бојали - казао је један мјештанин Подорашца, не желећи да му помињемо име.

Дежурни тужилац Кантоналног тужилаштва Херцеговачко-неретванског кантона у Коњицу казао је да се трага за Е. Г. због сумње да се може повезати са злочином.

- Жртва С. С. је усмрћена ватреним оружјем, а дежурни мртвозорник је на тијелу пронашао и повреде које су вјероватно нанесене ножем. Међутим, док не буде урађена обдукција и не буде приведено лице за којим се трага, не можемо да говоримо детаље нити било шта да потврдимо - казао је дежурни тужилац и додао да за сада није познат мотив злочина.

У МУП-у ХНК, наводећи иницијале, казали су да за Гачићем трагају све расположиве патроле.

- У току је лоцирање Е. Г., кога сумњичимо да је убио С. С. и за њим трага полиција Коњица, као и специјална Јединица за подршку из Мостара. Не можемо да дамо више информација док не буде приведен осумњичени и обављена обдукција тијела жртве - казао је портпарол МУП-а ХНК Људевит Марић.

На мјесту стравичног злочина у Подорашцу јуче је био велики број полицајаца наоружаних аутоматским оружјем.

Осумњичени Гачић у село Брђане дошао је након што је одлежао двије трећине двадесетогодишње затворске казне због два убиства. Он је, по завршетку рата у БиХ, убио саборца из одреда “Ел муџахедин” Исмета Гунића, за шта је кажњен с осам година затвора. По изласку на допуст из Казнено-поправног завода Зеница он је 25. августа 2002. усмртио своју мајку Сифету, у коју је хладнокрвно испалио два хица у стану у Зеници. Због овог злочина суђено му је у Кантоналном суду у Зеници, гдје је осуђен на јединствену казну затвора од 20 година за оба убиства. Након што је у КПЗ Зеница провео готово 15 година, Гачић је премјештен у КПЗ Бихаћ, гдје је издржао остатак казне, након чега је пуштен на слободу. Убијени Султанић је отац троје дјеце и, према причама мјештана, био је узоран човјек, који ни са ким није имао проблема.

Објаве

Един Гачић је на свом “Фејсбуку” објављивао бизарне фотографије, али и писао разне коментаре у којима се бавио “теоријама завјере”. На једној од фотографија држи одсјечену главу овце и нож, а у својим коментарима прозива бошњачку власт. Хвалио се да је “муслиман, научни радник, спортиста и вјерник”, те да је “запослен као терориста”. Злочиначки Гачићев пут почео је за вријеме рата, када се са тек напуњених 18 година прикључио одреду “Ел муџахедин”, који је био у саставу Трећег корпуса Армије РБиХ, познатом по монструозним злочинима над српским војницима и цивилима.

+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана