Детаљи оптужнице против Берића и Савића: Бомбама на Шакоту након неиспуњеног обећања

nezavisne.com
Детаљи оптужнице против Берића и Савића: Бомбама на Шакоту након неиспуњеног обећања

Бањалука - Оптужницу против Ненада Берића и Александра Савића, која их терети за бомбашки напад на контроверзног бањалучког професора Спасу Шакоту, потврдио је Окружни суд у Бањалуци.

У оптужници стоји да је бомба постављена у ноћи 3. октобра око 0.20 часова у Бањалуци, у Булевару војводе Степе Степановића, на паркингу испред стамбене зграде, у којој живи Шакота, и гдје је било паркирано његово возило.

Претходно је, како је наведено, Берић 2016. и ове године, узео од Шакоте 30.000 КМ, обећавши професору да ће му "средити" ослобађајућу пресуду у кривичном поступку који се против њега водио пред бањалучким судовима.

"Како Берић није испунио обећање, Шакота је тражио да му врати новац, а Берић је, да би паре задржао, у намјери да Шакоту убије, подстрекао Савића и наручио убиство Шакоте", стоји у оптужници.

Наговор

 Додаје се да је Савића наговорио да убије Шакоту увјеравајући га да ће, ако то учини, случај добро прикрити.

"На то је Савић пристао, након чега је Берић у вечерњим сатима, претходног дана, предао четири бомбе Савићу, те га исту ноћ довезао својим фордом близу зграде, па је Савић на паркингу поставио бомбе на сва четири точка Шакотиног мерцедеса", стоји у оптужници, у коју су "Независне" имале увид.

За то вријеме, како се додаје, Берић је Савића чекао у свом возилу. Потом су, истиче, заједно побјегли.

"При томе су били свјесни да ће експлозија довести у опасност животе људи, али и опасност по имовину већег обима", пише у оптужници.

Шакота, око 10 часова, када је ушао у мерцедес, те га упалио, усљед покретања аутомобила активира постављене бомбе, које су убрзо експлодирале, а он је током експлозија успио искочити из аутомобила, али је повријеђен - рањен је у десну поткољеницу.

"Усљед експлозија оштећена је стамбена зграда и пословни простори у њеном приземљу, а гдје је било већи број лица", пише у оптужници, те се додаје да је на овај начин изазвана опасност за већи број живота.

Експлозија

 Тако су, изузев Шакоте, наводи се, били угрожени животи још девет особа, укључујући и осамнаестомјесечнег и двогодишњег дјечака, који су били у близини.

"Више гелера пробило је излог на пословном простору 'Еко колор', од којих је један погодио Илију Јокића, и ранио га у грудни кош", стоји у оптужници.

Оштећен је и бутик "Донела" (штета 2.000 КМ), а у којем је била једна жена.

Настала су и оштећења на стану на првом спрату (2.000 КМ), а у којем су у моменту експлозије биле три особе - супружници и њихов двогодишњи син.

Пожар

Оштећена је и зграда, а штета је 2.000 марака, као и пословни простор "Еко колор", гдје је штета 1.350 КМ, пословни простор  у којем је здравствена установа "Фирена", те возила шкода октавија, голф 2, и рено клио.

"Том приликом дошло је и до пожара на више возила, која су била паркирана, па је тако изгорио Шакотин мерцедес, вриједан око 7.000 КМ, још један мерцедес, вриједан 14.000 КМ, рено еспаце са предметима (штета око 30.000 КМ). Штета је настала и на возилу фолксваген туран (5.000 КМ), мазда 6 (600 КМ), те пежо боџер (200 КМ)", пише у оптужници у коју су "Независне" имале увид.

Оптужница Берића терети за подстрекавање на убиство и изазивање опште опасности, а Савића за покушај убиства, те за изазивање опасности. Берића оптужница терети и за неовлаштену набавку и држање бомби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана