Црни биланс на путевима РС: Високе казне нису смањиле број жртава

nezavisne.com
Црни биланс на путевима РС: Високе казне нису смањиле број жртава

Бањалука - На друмовима Републике Српске у саобраћајним несрећама до 7. августа погинуле су 63 особе, што је 13 више у односу на исти период годину раније, потврђено је “Независним” у МУП-у РС.

“У јулу се догодило 956 саобраћајних незгода, у којима је живот изгубило 14 лица, 52 лица су теже повријеђена, а 262 су задобила лакше повреде. У 730 саобраћајних незгода причињена је материјална штета. У истом периоду 2017. у 943 саобраћајне незгоде пет лица је смртно страдало, 69 теже повријеђено, а 284 су лакше повријеђена. У овом периоду догодило се 686 саобраћајних незгода с причињеном материјалном штетом”, наводе у МУП-у РС.

И укупан број саобраћајних незгода је већи, а како је потврђено “Независним” из МУП-а РС, од почетка године до 30. јула на подручју РС евидентирана је 5.631 саобраћајна незгода, док је у истом периоду 2017. године било 5.128.

Здравко Ивић, саобраћајни инжењер из Бањалуке и предсједник Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ, сматра да се мора мијењати начин обуке и полагања и да то прате репресивне мјере, али не великим казнама, већ мјерама великих наплата.

“Када је у питању школа и примјена знања, таква је била и прије 60 година, када је било више запрега него аутомобила. Усмјеравамо се на паркирање, окретање, коме то треба? Ко је још погинуо на паркингу? Треба учити возаче да знају возити и брзо и полако”, каже Ивић за “Независне” и истиче да високе казне за возаче нису повећале безбједност.

“Казне су повећале само криминал на раскрсницама. Немамо ми никакве користи од силних камера које су измишљене. Ја налетим на камеру и успорим, кад прођем пожурим да стигнем и ето ти проблема. Све иде у погрешном смјеру”, објашњава он.

Додаје да се за све више издваја него за саму обуку.

“Неће нико да направи округли сто па да се сва надлежна тијела сакупе и да упремо прстом једни у друге па да видимо ко је гдје заказао”, каже Ивић.

Милија Радовић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, рекао је за “Независне” да казне саме не рјешавају проблем и потребне су и остале активности да би се смањивао број саобраћајних незгода и број погинулих, те да је прошле године био смањен број погинулих. Додаје да је пракса у свијету комбинација репресивних и превентивних мјера и едукација.

“Ми се опет надамо да ће до краја године тај укупан број страдалих бити мањи него прошле године, када смо имали изузетно лоше јесење мјесеце. Ако ове године будемо више радили можемо очекивати да се то поправи”, каже Радовић.

Истиче да се тренутно спроводе медијске кампање о употреби мобилних телефона, али да све кампање које дају резултате много коштају. Додаје да се ради и на набавци опреме за контролу учесника у саобраћају како би се смањивало прекорачење брзине те уређаја за детекцију дрога и психоактивних супстанци.

Подсјећамо, у прошлој години на друмовима РС живот у саобраћајним несрећама изгубило је 115 особа. Стручњаци су често упозоравали да се понавља пракса из године у годину, да су са највећим јавним ризиком страдања у саобраћају млади од 18 до 21 године, а сљедећа категорија су млади од 27 до 30 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана