Brčko: Doktorka oslobođena optužbe za smrt djeteta

ATV
Brčko: Doktorka oslobođena optužbe za smrt djeteta

Brčko - Ferhata Šećerbegović, ljekar specijalista pedijatrije u Opštoj bolnici Brčko, oslobođena je optužbi za neprikladno liječenje trogodišnje Nejre Bajrić, prije tri i po godine, nakon čega je djevojčica preminula.

Sudija Velibor Milićević svoju odluku obrazlozio je riječima da nije bilo pravnog osnova da na osnovu iznijetih dokaza donese drugu presudu. Porodica Bajrić i njihovi prijatelji su ogorčeni. Iz sudnice su izašli u suzama.

 „Kriva je za smrt, a ne mogu je osuditi, gdje to ima na svijetu, samo ovdje kod nas. Ja znam da je ovo korumpirano i povezano sve, od suda, do zdravstva i policije, sve je to uvezano. Da moje dijete tri i po godine leži u zemlji, da idem da se borim, znam da je kriva. Znam!”, kroz plač je govorila Zada Bajrić, majka preminule djevojčice.

Na provstepenu presudu Tužilaštvo ima pravo žalbe. Očekuju je obje strane. Advokat  porodice Bajrić kaže da je presuda apsurdna, kao i obrazloženje sudije. I ova predsuda je, kaže, poruka ljekarima da mogu biti nemarni i manje obzirni, a da za to neće odgovarati. 
 
„Sam sudija priznaje da postoje propusti u postupcima optužene koji su rezultirali sigurno pogoršanjem zdravstvenog stanja koje je rezultiralo smrtnom posljedicom i donosi odluku da je ne može osuditi. Sudija je bio, evidentno, pod tremom. Vidjelo se dok je govorio. Jedva je izgovarao riječi. Ja ne želim ulaziti u to zašto je donio ovakvu odluku, ali je ova odluka protiv interesa svih”, kaže Mirnes Ajanović, advokat porodice Bajrić.

„Vještaci odbrane su kazali da niko nije mogao predvidjeti tok bolesti i ishod bolesti. Ovdje nema, očito, neprikladnog načina liječenja. Sve drugo spada u domen procjene ljekara, nalaz i mišljenje ljekara i vizite”, kaže Osman Mulahalilović, advokat optužene Ferhate Šećerbegović.

Podsjećamo, djevojčica je preminula prije tri i po godine u kolima Hitne pomoći, na putu za Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli. Nejrini roditelji za smrt kćerke okrivili su Šećerbegovićevu, jer, kako su rekli, djevojčicu nije htjela da liječi po uputama druge ljekarke, koja je primila djevojčicu, nego je, po preuzimanju smjene, odmah promijenila terapiju, nakon čega je djevojčica preminula. Nejrina smrt bila je povod za proteste koji su trajali nekoliko dana, kada su građani tražili smjenu Šećerbegovićeve i rukovodstsva bolnice, ali to se nije desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana