Braća Brnić i saradnik prijavljeni da su oprali milione

Nebojša Tomašević
Braća Brnić i saradnik prijavljeni da su oprali milione

Banjaluka - Braća Dragiša (59) i Miodrag Brnić (54) i Zoran Malešević (50) iz Banjaluke prijavljeni su tužilaštvu zbog sumnje da su oprali oko 3,2 miliona maraka zarađenih drugim krivičnim djelima.

Uprava kriminalističke policije MUP-a RS podnijela je izvještaj protiv pomenute trojke Tužilaštvu BiH kojim je tereti za pranje novca.

- Osumnjičene D. B., M. B. i Z. M. teretimo da su prljavi novac stečen krivičnim djelima koristili u privrednom poslovanju. Tim novcem su kupovali i gradili stambene objekte u Banjaluci i Čelincu i kupovali luksuzne automobile i akcije preduzeća - saopštio je MUP-a RS ne otkrivajući više detalja niti identitet osumnjičenih.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od osumnjičenih je nelegalno stečenim novcem kupio akcije Rudnika i Termoelektrane "Gacko".

Izvor blizak istrazi rekao je za "Glas Srpske" da je pranje novca otkriveno finansijskom istragom koja je pokrenuta nakon policijske akcije "Global". U toj akciji je 2014. godine uhapšen Dragiša Brnić zbog međunarodnog šverca droge.

- Tokom finansijske istrage otkriveno je da Dragiša Brnić nema porijeklo za oko tri miliona maraka. Istražioci su takođe otkrili da su u pranje novca umiješani i Miodrag Brnić i Zoran Malešević. Sada je potrebno utvrditi detalje u vezi sa porijeklom prljavog novca - kazao je izvor blizak istrazi.

Prema njegovim riječima, finansijskom istragom je utvrđeno da je Dragiša Brnić uložio oko 1,2 miliona KM u kupovinu objekata u Banjaluci i Čelincu, dok je oko 130.000 potrošio na kupovinu vozila.

- Postoje osnovi sumnje da je Miodrag Brnić uložio 800.000 KM prljavog novca u kupovinu stambenih objekata, a Malešević oko 600.000 na kupovinu imovine. Osim toga, Malešević je 200.000 KM nelegalnog novca dao na kupovinu akcija u preduzećima, a imao je i zalog u banci u iznosu od oko 200.000 KM. Sumnja se da i za taj novac nema dokaza o porijeklu - pojasnio je ovaj izvor "Glasa Srpske".

Braća Brnić su i ranije dolazila u sukob sa zakonom i hapšena su zbog raznih krivičnih djela. Miodrag Brnić je hapšen 2011. godine zbog pucnjave u banjalučkom noćnom klubu "Old kafe" u Sokolskom domu. Policija ga je tada sumnjičila da je hicem iz pištolja ranio studenta Vladana P. Ranjavanje se dogodilo kada se hitac koji je ispalio Miodrag rikošetirao i pogodio mladića u rame.

Miodrag Brnić je prije toga bio privođen zbog nerasvijetljenih krađa. Hapšen je i u akciji "Osmica" banjalučke policije kada su u januaru 2014. godine lisice na ruke stavljene Đorđu Brniću zbog sumnje da je ukrao "audi A8" vrijedan 35.000 KM.

Njegov brat Dragiša je poznat po švercu narkotika, a u julu 2015. godine našao se u centru sukoba više osoba u Banjaluci kada je zadobio teške povrede. Tada je njega i Dalibora Dubravca nožem izbo Igor Jandrić te pobjegao.

Sa osumnjičenima juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Optužnica

Dragiša Brnić optužen je za organizovani kriminal i međunarodni šverc droge.

Sud BiH je optužnicu protiv njega i još trojice osumnjičenih potvrdio 6. oktobra 2016. godine. Osim Brnića, optuženi su Neven Stanić, Duško Spasojević i Alena Mujanić, a svi su negirali krivicu.

Optužnica ih tereti da su kao organizovana kriminalna grupa od oktobra 2013. do septembra 2014. godine švercovali kokain i skank iz Crne Gore preko BiH u Sloveniju i Austriju. Na teret im je stavljeno da su istim kanalima švercovali kokain iz Holandije, te da su organizovali i posredovali u kupovini opreme namijenjene za uzgoj i proizvodnju marihuane u Danskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana