Браћа Брнић и сарадник пријављени да су опрали милионе

Небојша Томашевић
Браћа Брнић и сарадник пријављени да су опрали милионе

Бањалука - Браћа Драгиша (59) и Миодраг Брнић (54) и Зоран Малешевић (50) из Бањалуке пријављени су тужилаштву због сумње да су опрали око 3,2 милиона марака зарађених другим кривичним дјелима.

Управа криминалистичке полиције МУП-а РС поднијела је извјештај против поменуте тројке Тужилаштву БиХ којим је терети за прање новца.

- Осумњичене Д. Б., М. Б. и З. М. теретимо да су прљави новац стечен кривичним дјелима користили у привредном пословању. Тим новцем су куповали и градили стамбене објекте у Бањалуци и Челинцу и куповали луксузне аутомобиле и акције предузећа - саопштио је МУП-а РС не откривајући више детаља нити идентитет осумњичених.

Према незваничним информацијама, један од осумњичених је нелегално стеченим новцем купио акције Рудника и Термоелектране "Гацко".

Извор близак истрази рекао је за "Глас Српске" да је прање новца откривено финансијском истрагом која је покренута након полицијске акције "Глобал". У тој акцији је 2014. године ухапшен Драгиша Брнић због међународног шверца дроге.

- Током финансијске истраге откривено је да Драгиша Брнић нема поријекло за око три милиона марака. Истражиоци су такође открили да су у прање новца умијешани и Миодраг Брнић и Зоран Малешевић. Сада је потребно утврдити детаље у вези са поријеклом прљавог новца - казао је извор близак истрази.

Према његовим ријечима, финансијском истрагом је утврђено да је Драгиша Брнић уложио око 1,2 милиона КМ у куповину објеката у Бањалуци и Челинцу, док је око 130.000 потрошио на куповину возила.

- Постоје основи сумње да је Миодраг Брнић уложио 800.000 КМ прљавог новца у куповину стамбених објеката, а Малешевић око 600.000 на куповину имовине. Осим тога, Малешевић је 200.000 КМ нелегалног новца дао на куповину акција у предузећима, а имао је и залог у банци у износу од око 200.000 КМ. Сумња се да и за тај новац нема доказа о поријеклу - појаснио је овај извор "Гласа Српске".

Браћа Брнић су и раније долазила у сукоб са законом и хапшена су због разних кривичних дјела. Миодраг Брнић је хапшен 2011. године због пуцњаве у бањалучком ноћном клубу "Олд кафе" у Соколском дому. Полиција га је тада сумњичила да је хицем из пиштоља ранио студента Владана П. Рањавање се догодило када се хитац који је испалио Миодраг рикошетирао и погодио младића у раме.

Миодраг Брнић је прије тога био привођен због нерасвијетљених крађа. Хапшен је и у акцији "Осмица" бањалучке полиције када су у јануару 2014. године лисице на руке стављене Ђорђу Брнићу због сумње да је украо "ауди А8" вриједан 35.000 КМ.

Његов брат Драгиша је познат по шверцу наркотика, а у јулу 2015. године нашао се у центру сукоба више особа у Бањалуци када је задобио тешке повреде. Тада је њега и Далибора Дубравца ножем избо Игор Јандрић те побјегао.

Са осумњиченима јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Оптужница

Драгиша Брнић оптужен је за организовани криминал и међународни шверц дроге.

Суд БиХ је оптужницу против њега и још тројице осумњичених потврдио 6. октобра 2016. године. Осим Брнића, оптужени су Невен Станић, Душко Спасојевић и Алена Мујанић, а сви су негирали кривицу.

Оптужница их терети да су као организована криминална група од октобра 2013. до септембра 2014. године шверцовали кокаин и сканк из Црне Горе преко БиХ у Словенију и Аустрију. На терет им је стављено да су истим каналима шверцовали кокаин из Холандије, те да су организовали и посредовали у куповини опреме намијењене за узгој и производњу марихуане у Данској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана