Бомбом рјешавали нерашчишћене рачуне у бањалучком насељу Росуље

Небојша Томашевић
Бомбом рјешавали нерашчишћене рачуне у бањалучком насељу Росуље

Бањалука - Полиција трага за непознатим особама које су јуче поставиле и активирале бомбу испод “голфа 7”, власништво Рушка П. из Бањалуке, који је био паркиран иза зграде у бањалучком насељу Росуље, сазнаје “Глас Српске”.

Усљед експлозије оштећена су још четири аутомобила, а повријеђених није било.

Експлозија је одјекнула јуче око 1.30 часова на паркингу иза зграде у улици Краља Петра Другог Карађорђевића 116. Већина станара тврди да нису ништа видјели и не знају шта се тачно десило. Како се прича у поменутом насељу, у тој згради наводно живи и бањалучки окружни тужилац Саша Лаботић те још неки бивши и садашњи функционери. Међутим, како сазнајемо, Лаботић није био мета тог напада, већ неко други.

Станари зграде испред које је експлодирала бомба причају да је тај стамбени објекат завршен почетком године, а да су се станари уселили током посљедња два мјесеца.

- Чула сам неку експлозију, али пошто је доста грмјело, учинило ми се да је гром. Тек ујутро, када је стигла полиција, сам сазнала да је у питању бомбашки напад. Бомба је експлодирала испод бијелог “голфа 7”, а чула сам да је то возило паркирала нека дјевојка - казала је једна мјештанка Росуља не желећи да јој помињемо име.

Додала је да их је полиција испитивала да ли знају ко је власник тог аутомобила и да с њим некако контактирају, међутим, она тврди да га нису могли пронаћи.

Један од мјештана Росуља каже да су у почетку мислили да је неко од бивших и садашњих функционера који живе у згради био мета напада. Међутим, кажу да то ипак није потврђено.

- Више станова се налази на само неколико метара од мјеста гдје је експлодирала бомба, али, на срећу, ниједан гелер није завршио у неком од њих па нико није повријеђен. Безбједносне камере имамо само са предње стране зграде, али ћемо сада морати да их ставимо и на овај паркинг - каже један од станара зграде.

Дјевојка чији је ауто оштећен у експлозији, не желећи да се представи, каже да је чула експлозију, али није ништа видјела. Каже да се у зграду уселила прије три дана.

- Никога не познајем и не могу ни да претпоставим зашто се ово десило. Полицајци ми рекоше да су на мом ауту оштећене само гуме, надам се да је тако - казала је ова Бањалучанка.

Увиђај на мјесту експлозије обавио је јуче већи број полицајаца и инспектора уз присуство тужиоца, а криминалистички техничари изузимали су трагове с оштећених возила. Интересантно је да су увиђају присуствовали и инспектори за борбу против шверца наркотика Полицијске управе Бањалука. Полиција је јуче цијело пријеподне испитивала мјештане улице у којој се све десило како би дошли до информација да ли је неко нешто видио. Како сазнајемо, власника возила које је било на мети напада до закључења овог броја “Гласа Српске” нису били саслушали и нису утврдили мотив напада. Претпоставља се да се ради о сукобу због неких нерашчишћених рачуна.

У Окружном тужилаштву Бањалука рекли су да је бомба постављена под аутомобил “голф 7”, а да је оштећено укупно пет аутомобила.

- Увиђај на лицу мјеста обавио је дежурни тужилац Горан Ракић заједно са припадницима Полицијске управе Бањалука. Тужилац је наложио да се предузму све потребне радње на утврђивању и расвјетљавању свих околности овог кривичног дјела - рекли су у Тужилаштву не наводећи више детаља.

Бомба

Према незваничним информацијама, испод аутомобила “голф 7” експлодирала је највјероватније дефанзивна ручна бомба “М75”. Извор близак истрази је казао да је она некако повезана са штапином који је нападач запалио како би изазвао експлозију.

- Коришћен је спорогорећи штапин, чији дијелови су пронађени на мјесту догађаја. Вјерујемо да је то учињено како би нападач или више њих могли да побјегну на вријеме да не буду примијећени - казао је извор близак истрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана