Бомбаш лажним везама у правосуђу професору обећавао слободу

Небојша Томашевић
Бомбаш лажним везама у правосуђу професору обећавао слободу

Бањалука - Ненад Берић (37) представљао се као неко ко има добре везе са судијама и другим људима, те да рјешава убиства и теже случајеве од оног који се водио против мене, рекао је у бањалучком Окружном суду бивши професор у бањалучкој Технолошкој школи Спасо Шакота.

Његовим свједочењем почело је суђење Берићу и Александру Савићу (38), који су оптужени да су покушали убити Шакоту. Берића Републичко тужилаштво терети да је наручио убиство Шакоте, а Савића (38) да је професора покушао убити тако што је поставио четири бомбе под његово возило у бањалучком насељу Ребровац. Шакота је осуђен на шест мјесеци затвора за задовољавање полних страсти пред ученицама, а тој пресуди је, како тврди, претходило Берићево увјеравање да ће бити ослобођен ако плати 30.000 марака.

Шакота је у суду испричао да га је с Берићем упознао Савић и договорио састанак с њим.

- Савић ме звао путем телефона и казао да је чуо у кафани да имам проблема с оптужбама и са судом, те да има човјека који то може ријешити. Састали смо се у кафићу и Берић ми се представио као човјек који познаје људе и све може ријешити, да познаје судије. Рекао ми је да ћу сигурно бити осуђен,  али да се може то ријешити, само треба дати некоме новац - казао је Шакота и додао да је од Берића тражио да се убрза процес и да се у суду каже истина.

Према његовим ријечима, Берић му је казао да имају двије варијанте, једна кошта 5.000, а друга 30.000 марака.

- Прва варијанта је да се убрза процес, а друга је да се то све ријеши у моју корист. Говорио ми је да 25.000 марака треба дати судијама, а 5.000 њему. Пустио ми је неки снимак како разговара са женом која је на екавици говорила да је мој предмет компликован, али да се може ријешити ако се пожури. Берић ми је рекао да је то шеф кривичног одјељења на Окружном суду - казао је Шакота.

Додао је да је повјеровао Берићу да му може помоћи, па му је у више наврата дао око 32.000 марака.

- Међутим, Окружни суд је укинуо пресуду и мој случај вратио на ново суђење. Тада сам посумњао да је Берић преварант и тражио да ријеши случај или врати паре - испричао је Шакота.

Истакао је да Берић није желио да му врати новац и да га је убјеђивао да ће све бити у реду, да ће трочлана комисија у Основном суду ријешити његов случај. У међувремену је, како каже, више пута тражио Берића како би му вратио новац или да га упозна са човјеком код којег су паре завршиле.

- Послије тих тражења Берић ме назвао и рекао: "Све је сређено, части ме, био сам са предсједником суда. Дај ми 1.500 евра, морам да региструјем ауто." Имао сам код себе 800 евра, те смо отишли до  аута, у којем је био Савић, и пред њим сам дао новац Берићу - навео је Шакота.

Додао је да је у међувремену два пута долазио на рочишта у Основни суд у Бањалуци, али су оба одгађана због лажних дојава да је у суду постављена бомба.

- Сумњао сам на Берића, а он ми је рекао да је то неки наркоман дојављивао. Рекао ми је да ће ми средити састанак са предсједником Основног суда у Бањалуци Миленком Милекићем. Знам да је лагао и то - казао је Шакота.

Испричао је да га је неколико дана прије напада звао његов адвокат Мирко Дабић и пренио му да је нека жена рекла да треба да се састану са предсједником Основног суда.

- Отишао сам код Берића кући да видим како да се понашам, да ли је он то договорио. Није га било, а његова мајка ме питала јесу ли те звали из суда. Када сам рекао да јесу, рекла је: "Ето видиш, биће како треба" - казао је Шакота.

Према његовој причи, на дан напада кренуо је на заказани састанак у Основни суд и у међувремену га је Дабић звао и рекао да је то одгођено.

- Ипак сам изашао из стана и сјео у возило и стартовао као и увијек. Кренуо сам у рикверц и прво чуо да је нешто крцнуло, затим и експлозије. Брзо сам истрчао из аута и рањен сам. Тада ми је било јасно да ме Берић преварио и да је хтио да ме убије да се ништа не зна. Само сам пуком срећом жив - рекао је Шакота, који је тог дана отишао на рочиште у Основни суд Бањалука, гдје осуђен за задовољавање полних страсти пред другима.

Према оптужници, Берић је током 2016. и 2017. године од Шакоте узео 30.000 марака, обећавши да ће му издејствовати ослобађајућу пресуду у кривичном поступку који се против њега водио пред Основним и Окружним судом у Бањалуци.

- Како Берић није испунио обећање, Шакота је тражио да му врати новац. У намјери да задржи новац, Берић је подстрекао Савића и наручио убиство Шакоте. Рекао му је да ако то уради, он ће моћи добро прикрити напад. Након што је Савић пристао, Берић му је предао четири бомбе и 3. октобра лани око поноћи га довезао у близину Шакотине зграде, па је Савић поставио бомбе на четири точка професоровог "мерцедеса", док га је Ненад чекао у возилу. До експлозије је дошло тог дана око 10.30 часова, када је Шакота покренуо возило. Том приликом лакше су повријеђени он и случајни пролазник, а били су угрожени животи још осам особа, међу којима  двоје мале дјеце - наведено је у оптужници.

Полицајац

Спасо Шакота је у судници истакао да је његов зет, полицајац Предраг Предић, имао проблем са Ненадом Берићем.

- Он је испричао да је једном човјеку дао 2.500 евра како би му средио хрватски пасош да би могао отићи да ради у Њемачку, те да тај документ није добио. Зет ми је рекао да није добио ни пасош, ни паре. Затим сам са зетом отишао пред кућу тог човјека и видио да је у питању Берић, који је касније зету вратио новац - испричао је Шакота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана