Боксерском судији пет и по година робије

Небојша Томашевић
Боксерском судији пет и по година робије

Бањалука - Шесторка оптужена за шверц кокаина на подручју Бањалуке осуђена је у бањалучком Окружном суду на укупно 25 година и шест мјесеци затвора.

Суспендовани радник бањалучког предузећа "Аквана" и боксерски судија Јеленко Тамбурић (53) осуђен је на укупно пет и по година затвора због шверца дроге и недозвољене продаје таблета "ксалол". Због шверца наркотика Огњен Бранковић (38) добио је пет година затвора, а на по четири године осуђени су Ведран Бодирожа (32), Небојша Микић (39) из Бањалуке и Неџад Омеровић (45) из Брода. Три године затвора добила је Јеленкова супруга Весна Тамбурић (60) из Бањалуке.

Пресуду је изрекло вијеће којем је предсједавао судија Пане Гаврић који је казао да су они осуђени као припадници организованог удружења који су континуирано продавали кокаин на подручју Бањалуке од јуна 2015. до марта 2017. године. Према пресуди, дрогу је набављао Бранковић, а продају су договарали путем телефона и у тим договорима за кокаин су употребљавали шифре као што су "гуме", "бјелан", "гудро", "бомбонице".

У пресуди се наводи да се Бранковић са Јеленком Тамбурићем и Бодирожом договорио да за њега препродају наркотике, у чему је учествовала и Весна Тамбурић.

Бранковић им је предавао дрогу, коју су они продавали клијентима у кући или на другим мјестима. Осим тога, Бранковић је и сам препродавао дрогу, а Тамбурићи су за препродају наркотика ангажовали Омеровића и Микића који су кокаин затим самостално продавали клијентима у договору са осталима. Јеленко Тамбурић је осуђен и за недозвољену трговину јер су код њега на радном мјесту на бањалучком Градском олимпијском базену пронађене 324 таблете "ксалол". Ријеч је о таблетама чија је продаја ограничена, а суд сматра да их је он набавио на црном тржишту ради илегалне продаје.

Судија Гаврић истакао је да је осуђенима у казну урачунато вријеме које су провели у притвору. Казао је да је вијеће све осуђене обавезало да плате судске трошкове и од њих је одузета дрога која је пронађена током истраге.

- Приликом одмјеравања казне оптуженима суд је цијенио начин извршења кривичног дјела те чињеницу да су дрогу продавали дужи период, односно више од двије године. Осим тога, наркотици су продавани млађој популацији, а циљ је било стицање имовинске користи на њихову штету. Цијењене су и друге околности за сваког појединачно - рекао је Гаврић и додао да ће детаљно образложење дати у писаној пресуди.

Бранилац оптуженог Бодироже, адвокат Марко Микеш казао је да ће уложити жалбу на пресуду.

- Сматрам да оваква пресуда не може опстати и да ће Врховни суд донијети другачију, правичну пресуду - казао је Микеш.

Бранилац Микића, Гордана Митровић казала је да ће о жалби одлучити када добије пресуду.

Притвор

Вијеће Окружног суда је након изрицања пресуде оптуженим за шверц дроге продужило притвор четворки која је цијело суђење провела иза браве. Притвор је продужен Огњену Бранковићу, Јеленку Тамбурићу, Ведрану Бодирожи и Неџаду Омеровићу. Према рјешењу, они у притвору могу остати до изрицања правоснажне пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана