Бивши робијаш Фадил Аљовић ухапшен због пријетњи по безбједност

Н. Б.
Бивши робијаш Фадил Аљовић ухапшен због пријетњи по безбједност

Сарајево - Фадил Аљовић, држављанин Србије, приведен је у петак у сарајевском насељу Илиџа јер представља пријетњу по националну безбједност БиХ.

Њега су привели инспектори Службе за послове са странцима у сарадњи са Агенцијом за истраге и заштиту (СИПА). Аљовића је Суд БиХ 2015. године осудио на пет година затвора због оптужбе да је као члан криминалне групе Зијада Турковића припремао убиства Мидхата Мекића и његове трудне дјевојке Лусије Салас Кортес. За ово кривично дјело Аљовић је одслужио казну, у коју су му урачунате четири године проведене у притвору.

Аљовићу је као страном држављанину забрањен улазак и боравак на територији БиХ у периоду од три године, те је стављен под надзор у имиграциони центар Службе за послове са странцима. Депортација у Србију биће обављена одмах након безбједносне процјене и плана дјеловања.

- Служба за послове са странцима предузима потребне мјере и радње с циљем удаљења лица Ф. А. са територије БиХ - саопштено је из ове институције.

На почетку суђења за договарање убиства пара Аљовић је имао статус свједока, касније је постао један од осумњичених, а потом је и осуђен. Током суђења негирао је да је након ликвидације уклањао трагове и спаљивао намјештај из куће у којој је живио са убијеним Мекићем.

Говорећи о хапшењу сарадника Зијада Турковића, министар безбједности БиХ Драган Мектић рекао је да не зна због чега је ухапшени дошао у БиХ.

- На могу говорити о мотивима и шта му је намјера. Највјероватније је негдје илегално прешао границу, није прешао на регуларном граничном прелазу -  казао је Мектић.

Аљовић је са још 17 особа у марту ове године ухапшен у акцији "Празник" под сумњом за организовани криминал у вези с трговином дрогом. Познат је и по томе што је 2014. године у притвору претукао Веселина Влаховића Батка, оптуженог за ратне злочине над Бошњацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана