Бивши предсједник Комисије за концесије у туђе џепове убацио пола милиона марака

Небојша Томашевић
Бивши предсједник Комисије за концесије у туђе џепове убацио пола милиона марака

Бањалука - Бивши предсједник Комисије за концесије Републике Српске, а сад члан републичке Регулаторне комисије за енергетику Предраг Ашкрабић (57) из Требиња осумњичен је да је злоупотребама при додјели концесија експлоатације угља омогућио фирми "Еко пауер" из Котор Вароша да нелегално стекне близу 518.000 марака.

Бањалучка полиција терети Ашкрабића за злоупотребу службеног положаја и овлашћења и против њега је поднијела извјештај Окружном тужилаштву Бањалука.

-  П. А. сумњичимо да је обављајући послове одговорног лица, у намјери да додијели концесију за експлоатацију и истраживање мрког угља на двије локације у Котор Варошу поступао супротно законским и подзаконским прописима. Он је дао сагласност о преносу права на концесију са једног на друго привредно друштво из Котор Вароша. На тај начин је омогућено незаконито експлоатисање угља и стицање противправне имовинске користи од око 517.580 марака - саопштила је Полицијска управа Бањалука не наводећи детаље.

Незванично сазнајемо да је Ашкрабић разним злоупотребама супротно закону право експлоатисања угља у Масловарама и Хрваћанима са фирме "Еко грин енерџи" пренио на "Еко пауер" из Котор Вароша.

Ашкрабић је "Гласу Српске" одговорио да се не осјећа кривим и да он није могао сам да изда концесију.

- Влада потписује уговоре о давању концесија као и преносе. Да није било Владе ми не бисмо могли ништа. Људи неће да читају шта пише у Закону па нам дају нека овлашћења која ми немамо. Овлашћења су код Владе РС - казао је Ашкрабић.

Против њега је и раније полиција подносила извјештаје за разне злоупотребе током 2012. и 2016. године.

Ашкрабић каже да са тим нема никакве везе и да од тог нема ништа. Према извјештају из 2016. године Ашкрабић је осумњичен да није извршио службену дужност кад је контролисао концесионара предузеће "Клаоница и прерада меса" из Сокоца. Због тог његовог пропуста тада је оштећен буџет РС за 188.709 КМ на основу неуплаћене концесионе накнаде. Тада је сумњичен да током контроле реализације концесионог уговора није констатовао стварно стање, већ је сачињавао записнике у којима је свјесно наводио само оно што иде у прилог концесионару.

Ашкрабић се 2012. године нашао међу осам осумњичених за пустошење војне шуме приликом градње туристичко-рекреативног комплекса "Језеро на Мањачи". Њима је на терет стављено да су злоупотребама приликом изградње тог комплекса оштетили буџет РС за 103.366 КМ. Извјештај против њих тада је сачинио и Окружном тужилаштву у Бањалуци поднио тадашњи бањалучки Центар јавне безбједности.

Фирме

Одобрење за експлоатацију угља фирми "Еко пауер" дато је  2015. године за експлоатационо поље "Масловаре", а радови су почели у августу те године.

Осумњичени Предраг Ашкребић је концесије за експлоатацију са фирме "Еко грин енерџи" пренио на "Еко повер" током 2012. године. Сједиште обје фирме се како сазнајемо налазе на истој адреси у Котор Варошу у улици Кнез Михајлова 47.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана