“Birač” ojadili za 200 miliona maraka

Nebojša Tomašević
“Birač” ojadili za 200 miliona maraka

Zvornik - Bivši rukovodioci Fabrike glinice “Birač” i njenih zavisnih preduzeća sa saradnicima iz Litvanije raznim malverzacijama oštetili su ovu kompaniju za čak 194,46 miliona maraka.

Zbog ovih malverzacija Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske Tužilaštvu BiH prijavilo je 15 osoba koje terete da su bili članovi kriminalnog udruženja. Oni su, kako saznajemo, preuzimanjem tuđih potraživanja, namjernim izbjegavanjem utuživanja dužnika, te lažnim pozajmicama nezakonito izvlačili novac iz “Birča” i njegovih zavisnih preduzeća, te ga prebacivali u druge privatne firme.

Osim Fabrike “Birač” oštećene su zvorničke kompanije “Alumina”, “Mehanika”, “Alusil”, “Birač energo”, kao i Rudnik boksita “Srebrenica” iz te opštine.

Prema nezvaničnim informacijama zbog ovih malverzacija policija je tužilaštvu prijavila bivšu šeficu Pravne službe “Alumine” Sonju Rubež (57), kao i njenog supruga advokata Nenada Rubeža (58). Osim njih, osumnjičeni su i vlasnica firme “Vju sajd market in” Elena Moskaleva (55), Gijedrijus Grigalijus, Virginijus Valega (53), Arvidas Skanas (59), Mindaugas Kazakevičijus (33), Rimantas Balsis (65), Vladimir Romanov (71), Martinas Ugijanskis (40) i Oksana Kovtun (43) iz Litvanije. Izvještajem su obuhvaćeni i Zvorničani Gordan Vuković (54), Cvjetko Marinković (64), Pajo Petković (62) i Čedomir Zelenović (68).

Ovu petnaestorku policija sumnjiči da su činili zločinačko udruženje koje je duže vrijeme prevarama i zloupotrebama položaja pljačkalo FG “Birač” i njegova zavisna preduzeća.

Sumnja se da je namjera bila da se iz fabrike “Birač” i njenih zavisnih preduzeća pomenuti vrtoglavi iznos “nabaci” Vladimiru Romanovu, kao vlasniku “Birča” i to preko litvanske Ukio banke, te još nekih litvanskih povezanih firmi. Romanov je tu svotu, kako se sumnja, ubacio u legalne novčane tokove u inostranstvu, prikrivši njeno nezakonito porijeklo, čime je organizovanje i djelovanje kriminalnog udruženja - ispunilo svoju svrhu.

MUP RS, navodeći inicijale, saopštio je da osumnjičene tereti za udruživanje radi činjenja krivičnog djela.

- Osim toga na teret im je stavljeno pranje novca, poslovna prevara, falsifikovanje isprave, te zloupotreba položaja. Namjera osumnjičene grupe bila je pribavljanje protivpravne imovinske koristi V. R. na štetu FG “Birač” i njegovih zavisnih preduzeća. On je taj novac u legalne tokove ubacio posredstvom Ukio banke iz Litvanije i drugih povezanih društava - rekli su u policiji.

Neke od pomenutih firmi već duže vrijeme su pod lupom policije. Opsežna istraga u “Alumini” počela je još u aprilu, a pod lupom su bili poslovi ranijih litvanskih vlasnika i njihovih lokalnih saučesnika, zbog čega je, kako se sumnja, došlo do propasti i stečaja Fabrike glinice “Birač”.

“Glas Srpske” je ranije pisao da je osumnjičeni Vladimir Romanov raznim malverzacijama putem zvorničke fabrike “Alumina”, Balkan investment banke u BiH i zvorničke “Energolinije” prebacio desetine miliona evra na svoje privatne račune. Istragu protiv njega i još nekoliko lica pokrenulo je Generalno tužilaštvo Litvanije još 2013. godine. Litvanske vlasti sumnjiče Romanova da je malverzacije s ciljem preuzimanja novca Ukio banke počeo 2011. godine ulaganjem u zvorničku “Aluminu”. U dokumentaciji litvanskog tužilaštva, koja je u posjedu “Glasa Srpske”, navedeno je da su firme “Birač AD Zvornik”, “Birač Europe AB”, te “Alumina” iz Zvornika 2012. godine dale garancije Ukio banci da će “Boslita ir Ko UAB” i “Baltios stiklas” vratiti kredit od 14,6 miliona evra koji je izdat godinu ranije. Taj novac je dat kao kredit za izgradnju linije za proizvodnju tegli u zvorničkoj “Alumini”, iako taj pogon nije izrađen. Međutim, prilikom davanja garancija zaključen je i sporazum kojim je predviđeno da se pomenute firme obavezuju da će obezbijediti da Ukio banka ne traži od “Boslita ir Ko” analogno plaćanje kredita.

Rubež

Izvor blizak istrazi pojasnio je da je jednu od glavnih uloga u “pljačkanju” FG “Birač” imala Sonja Rubež, koja je obavljala poslove šefice Pravne službe u zvorničkoj “Alumini”. Ona je tako, između ostalog, zloupotrebom položaja omogućila da firma “AB Birač Europe”, koju je osnovala Fabrika glinice, preuzme potraživanja od 155 miliona maraka koju je imala Ukio banka iz Litvanije prema drugim firmama iz te zemlje po osnovu kredita. Tako je kao garant vraćanja novca opterećena imovina FG “Birač”. Na taj način omogućila je da tu milionsku sumu nezakonito dobije Ukio bank investiciona grupa iz Litvanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana