“Бирач” ојадили за 200 милиона марака

Небојша Томашевић
“Бирач” ојадили за 200 милиона марака

Зворник - Бивши руководиоци Фабрике глинице “Бирач” и њених зависних предузећа са сарадницима из Литваније разним малверзацијама оштетили су ову компанију за чак 194,46 милиона марака.

Због ових малверзација Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске Тужилаштву БиХ пријавило је 15 особа које терете да су били чланови криминалног удружења. Они су, како сазнајемо, преузимањем туђих потраживања, намјерним избјегавањем утуживања дужника, те лажним позајмицама незаконито извлачили новац из “Бирча” и његових зависних предузећа, те га пребацивали у друге приватне фирме.

Осим Фабрике “Бирач” оштећене су зворничке компаније “Алумина”, “Механика”, “Алусил”, “Бирач енерго”, као и Рудник боксита “Сребреница” из те општине.

Према незваничним информацијама због ових малверзација полиција је тужилаштву пријавила бившу шефицу Правне службе “Алумине” Соњу Рубеж (57), као и њеног супруга адвоката Ненада Рубежа (58). Осим њих, осумњичени су и власница фирме “Вју сајд маркет ин” Елена Москалева (55), Гиједријус Григалијус, Виргинијус Валега (53), Арвидас Сканас (59), Миндаугас Казакевичијус (33), Римантас Балсис (65), Владимир Романов (71), Мартинас Угијанскис (40) и Оксана Ковтун (43) из Литваније. Извјештајем су обухваћени и Зворничани Гордан Вуковић (54), Цвјетко Маринковић (64), Пајо Петковић (62) и Чедомир Зеленовић (68).

Ову петнаесторку полиција сумњичи да су чинили злочиначко удружење које је дуже вријеме преварама и злоупотребама положаја пљачкало ФГ “Бирач” и његова зависна предузећа.

Сумња се да је намјера била да се из фабрике “Бирач” и њених зависних предузећа поменути вртоглави износ “набаци” Владимиру Романову, као власнику “Бирча” и то преко литванске Укио банке, те још неких литванских повезаних фирми. Романов је ту своту, како се сумња, убацио у легалне новчане токове у иностранству, прикривши њено незаконито поријекло, чиме је организовање и дјеловање криминалног удружења - испунило своју сврху.

МУП РС, наводећи иницијале, саопштио је да осумњичене терети за удруживање ради чињења кривичног дјела.

- Осим тога на терет им је стављено прање новца, пословна превара, фалсификовање исправе, те злоупотреба положаја. Намјера осумњичене групе била је прибављање противправне имовинске користи В. Р. на штету ФГ “Бирач” и његових зависних предузећа. Он је тај новац у легалне токове убацио посредством Укио банке из Литваније и других повезаних друштава - рекли су у полицији.

Неке од поменутих фирми већ дуже вријеме су под лупом полиције. Опсежна истрага у “Алумини” почела је још у априлу, а под лупом су били послови ранијих литванских власника и њихових локалних саучесника, због чега је, како се сумња, дошло до пропасти и стечаја Фабрике глинице “Бирач”.

“Глас Српске” је раније писао да је осумњичени Владимир Романов разним малверзацијама путем зворничке фабрике “Алумина”, Балкан инвестмент банке у БиХ и зворничке “Енерголиније” пребацио десетине милиона евра на своје приватне рачуне. Истрагу против њега и још неколико лица покренуло је Генерално тужилаштво Литваније још 2013. године. Литванске власти сумњиче Романова да је малверзације с циљем преузимања новца Укио банке почео 2011. године улагањем у зворничку “Алумину”. У документацији литванског тужилаштва, која је у посједу “Гласа Српске”, наведено је да су фирме “Бирач АД Зворник”, “Бирач Еуропе АБ”, те “Алумина” из Зворника 2012. године дале гаранције Укио банци да ће “Бослита ир Ко УАБ” и “Балтиос стиклас” вратити кредит од 14,6 милиона евра који је издат годину раније. Тај новац је дат као кредит за изградњу линије за производњу тегли у зворничкој “Алумини”, иако тај погон није израђен. Међутим, приликом давања гаранција закључен је и споразум којим је предвиђено да се поменуте фирме обавезују да ће обезбиједити да Укио банка не тражи од “Бослита ир Ко” аналогно плаћање кредита.

Рубеж

Извор близак истрази појаснио је да је једну од главних улога у “пљачкању” ФГ “Бирач” имала Соња Рубеж, која је обављала послове шефице Правне службе у зворничкој “Алумини”. Она је тако, између осталог, злоупотребом положаја омогућила да фирма “АБ Бирач Еуропе”, коју је основала Фабрика глинице, преузме потраживања од 155 милиона марака коју је имала Укио банка из Литваније према другим фирмама из те земље по основу кредита. Тако је као гарант враћања новца оптерећена имовина ФГ “Бирач”. На тај начин омогућила је да ту милионску суму незаконито добије Укио банк инвестициона група из Литваније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана