“Banjalučka lasta” i radnik Gradske uprave pali zbog droge

Nebojša Tomašević
“Banjalučka lasta” i radnik Gradske uprave pali zbog droge

Banjaluka - Poznata “banjalučka lasta” Igor Arsenić (22), radnik Gradske uprave Banjaluka Zoran Tešanović (37) i još pet osoba uhapšeni su juče u akciji “Arsenal” zbog šverca narkotika.

Akcija je izvedena na području Banjaluke, a dvojica osumnjičenih uspjeli su da izbjegnu stavljanje lisica na ruke. Ovom grupom je, kako saznajemo, rukovodio Igor Zarić (22) koji je juče izbjegao hapšenje i za njim će biti raspisana potjernica.

Osim Tešanovića i Igora Arsenića, uhapšeni su Zoran Ćevriz (29), Miroslav Miletić (29), Milan Milanović (24) i Boran Pejaković (42), te Igorov brat Zvjezdan Arsenić (24). Traga se još i za Slobodanom Stankovićem (22) koji je takođe izbjegao hapšenje kao i Zarić. Policija ih sve sumnjiči da su bili dio organizovane grupe koja je švercovala kokain, heroin, marihuanu i spid.

Izvor blizak istrazi je pojasnio da je ova grupa duže djelovala na području Banjaluke, a praćeni su posljednjih pola godine.

- Sumnjamo da su zajedno i odvojeno uz prethodne dogovore o mjestu, vremenu i cijeni preprodavali razne narkotike konzumentima na području Banjaluke. Tokom istrage prikupljeno je dosta dokaza koji će pomoći u daljem krivičnom postupku protiv njih - rekao je izvor blizak istrazi.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koje je sprovelo akciju, saopšteno je da osumnjičene terete da su kao organizovana kriminalna grupa švercovali drogu.

- U okviru akcije koja je trajala više mjeseci zaplijenjena je određena količina kokaina, heroina, marihuane i spida te hemijskih supstanci koje se miješaju s drogom. Zaplijenjena je i određena količina novca, te oružja i municije - saopšteno je iz policije.

Trojica, od ukupno sedam, uhapšenih u akciji banjalučke policije “Arsenal” predati su jutros Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

U okviru pomenute akcije pretreseno je deset lokacija na području Banjaluke. Prema nezvaničnim informacijama, zaplijenjeno je oko 27 grama kokaina, 78 grama spida, pet grama heroina, 61 gram marihuane te 216 grama praška koji se koristi za miksanje droge. Takođe, zaplijenjena je oprema za pakovanje i vaganje droge, pištolj kalibra 7,62 milimetra i veći iznos novca za koji se sumnja da potiče od trgovine drogom. Većina uhapšenih odranije je poznata policiji, dok je osumnjičeni Tešanović zaposlen u Odsjeku za saobraćaj Gradske uprave Banjaluka na poslovima naplate parkinga. On je, kako saznajemo, radio i u obezbjeđenju u jednom noćnom klubu u Banjaluci.

U Gradskoj upravi Banjaluka su kazali da nisu zvanično obaviješteni o hapšenju njihovog radnika i da su tu informaciju saznali iz medija.

- Ukoliko se utvrdi da je naš radnik počinio krivično djelo, preduzećemo mjere iz naše nadležnosti - rekli su u Gradskoj upravi.

U ranijem periodu banjalučku Gradsku upravu potresle su dvije slične afere. Njihova dva radnika uhapšena su i osuđena zbog krivičnih djela, a oba su nakon toga ostala bez posla. Osumnjičeni Igor Arsenić dvije godine zaredom, 2016. i 2017, bio je pobjednik u izvođenju skokova s Gradskog mosta u Banjaluci u stilu takozvane “vrbaske laste”. Arsenić je prvi put nastupio 2012. godine kada je zauzeo treće mesto, a dosad je učestvovao na regionalnim skakaonicama.

Pritvoreni “nasljednici”

Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za uhapšene u akciji “Nasljednik” zbog organizovanog šverca narkotika. Pritvor je zatražen za Stjepana Lazarevića Bracu (65) iz Pala, Bojana Segića Debelog (41) iz Prnjavora i državljanina Srbije Vlastimira Tomića zvanog Šuca i Šuker (58) iz Valjeva.

Terete ih da su iz Albanije krijumčarili veće količine marihuane i skanka i preprodavali ih u BiH i EU. Akcija “Nasljednik” je izvedena na području Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Prnjavora, a zaplijenjeno je, između ostalog, oko 16 kilograma marihuane i skanka, oružje, municija i vozila. Osumnjičeni su pali nakon što su prikrivenim istražiocima prodali drogu. Stjepan Lazarević je otac ubijenog Miroslava i njega je policija pratila nakon tog zločina zbog nekih dešavanja. Tokom istrage policajci su shvatili da ga prati i Tužilaštvo BiH i SIPA zbog narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana