Banjalučanin sjekirom izudarao poznanika, pa se pokajao

Nebojša Tomašević
Banjalučanin sjekirom izudarao poznanika, pa se pokajao

Banjaluka - Saša Kerlec (35) iz Banjaluke priznao je krivicu i pristao da mu budu izrečene četiri i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Njegoša Pepića (34), koga je više puta udario sjekirom u glavu u roštiljnici “Đorđe” u banjalučkom naselju Dragočaj.

Kerlec je sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice koji je juče prihvatilo vijeće Okružnog suda kojem je predsjedavao sudija Pane Gavrić. Presuda će biti izrečena i objavljena 17. decembra.

Tužilac Sanja Guzina pojasnila je da je sa Kerlecom dogovorena kazna ispod zakonskog minimuma zbog niza olakšavajućih okolnosti.

- Optuženi je porodičan čovjek i živi u vanbračnoj zajednici, a ima malo dijete. Pokajao se za ono što je učinio. Osim toga, njegov otac obilazio je oštećenog Pepića u bolnici i rekao mu da se Saša kaje - kazala je tužilac Guzina.

Branilac optuženog Kerleca, advokat Gordana Mitrović, istakla je da smatra da je izrečena kazna adekvatna i da će biti postignuta svrha kažnjavanja.

- Optuženi je od počeka pokazao kajanje i priznao djelo koje je uradio. U to vrijeme bio je pod uticajem alkohola i vjerujemo da je i to doprinijelo da reaguje kako je reagovao. Iskreno se pokajao za sve i brinuo za zdravlje oštećenog - rekla je advokat Mitrović.

Kerlec je istakao da mu je žao za sve što se desilo i dodao da bi volio da izađe iz pritvora jer nije vidio svoje dijete pola godine.

Prema optužnici, Kerlec je Pepića pokušao da ubije 6. jula, oko 8.30 časova, kada su se posvađali dok su zajedno sjedili u roštiljnici “Đorđe”.

- Nakon svađe Kerlec je izašao iz roštiljnice i odvezao se svojim “pasatom 3”. Međutim, ubrzo se vratio do roštiljnice, te iz automobila izašao noseći sjekiru dužine 42 centimetra sa kojom je ušao u roštiljnicu. Odmah po ulasku počeo je da psuje i galami te je Pepiću zaprijetio da će ga ubiti - navodi se u optužnici.

Dodaje se da je zatim optuženi prišao Pepiću, te ga  više puta udario u glavu oštricom sjekire, ali i tupim dijelom.

- Od udaraca Pepić je pao na pod, a Kerlec je nastavio da ga udara rukama i nogama po tijelu. Napadnuti je zadobio teške povrede, opasne po život. Polomljene su mu kosti lobanje, oštećena mu je moždana opna, a imao je i povrede grudnog koša -  stoji u optužnici.

Pepić je nakon zločina smješten u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, gdje je liječen duže vrijeme. On je bio priključen na aparate za disanje i život mu je bio ugrožen, ali kasnije se oporavio od povreda.

Prema nezvaničnim informacijama, nakon napada Kerlec je pobjegao vozilom i ostavio povrijeđenog da leži u lokvi krvi. Međutim, njegove registarske tablice zapisali su mještani i to dojavili policiji, pa je brzo pronađen i uhapšen. Mještani su ranije ispričali da se Kerlec i Pepić dobro poznaju i da su veče prije napada zajedno pili.

  • Čuo sam da je neko odjednom povikao da mladić leži u lokvi krvi. Napadač je pobjegao, ali je ubrzo uhapšen - rekao je jedan mještanin koji nije želio da mu objavimo ime.

Pritvor

Tužilac Sanja Guzina zatražila je od sudskog vijeća da Saši Kerlecu produži pritvor nakon izricanja presude.

- Smatram da postoje razlozi da on ostane u pritvoru, a s obzirom na to da ga čeka zatvorska kazna, postoji bojazan da će pobjeći. Ukoliko sud ne prihvati da mu bude produžen pritvor, predlažem da mu bude zabranjeno napuštanje boravišta, putovanje i da mu budu oduzeta dokumenta - kazala je Guzina. Branilac Gordana Mitrović protivi se produženju pritvora jer smatra da za to više nema osnova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana