Бањалучанин осуђен на четири године затвора у Словенији због кријумчарења оружја

dnevnik.si
Бањалучанин осуђен на четири године затвора у Словенији због кријумчарења оружја

Птуј - Бањалучанин Ибро Муратовић, који је у децембру прошле године ухапшен на словенској граници јер је код њега пронађен арсенал оружја, осуђен је данас на четири године затвора у Окружном суду Птуј.

“Ово је младић без школе и знања. Изворно је Ром. Дјело је почињено на више него баналан начин, што говори да му је смјештено. Остао је сироче, нема више мајке”, рекао је Игор Мајник адвокат.

Муратовић је у торби испод сједишта у аутобусу покушао прокријумчарити 36 ручних бомби, седам пушака, три полуаутоматске пушке, двије бомбе, стрељиво и другу муницију. Према наводима словенских власти, та торба је требала завршити на црном тржишту Шведске. Оружје је скривано у мајонези и чоколадама.

Муратовић је на почетку тврдио да му је све смјештено, а да му је торба “подваљена”, али је онда признао кривицу и нагодио се с тужилаштвом.

Папир о признању кривње потписао је отиском прста јер је неписмен, јављају словенски медији.

С друге стране, тужилац тврди како је Муратовић ово дјело починио свјесно и намјерно. Муратовићу је одузето 12.000 шведских круна, као и мобилни телефон.

Након хапшења Муратовића, словенске безбједносне генције су сарађивале с БиХ, а потом је по налогу Тужилаштва БиХ ухапшено још неколико особа које се сумњичи за кријумчарење оружја из БиХ у Шведску. У јануару ове године ухапшени су Алмир Крњић, Адис Абаз и Адем Абаз којима је био одређен притвор, али их је Суд БиХ накнадо укинуо и одредио мјере забране.

Они су осумњичени да су починили кривично дјело организованог криминала у вези с кривичним дјелом неовлаштеног промета оружјем и војном опремом те производима двојне употребе.

У Републици Српској било је ухапшено још шест особа, због истог кривичног дјела. Имале су арсенал оружја које је требало завршити у Готеборгу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана