Banjalučanin na Instagramu prijetio da će raznijeti Zimzograd

Nevena Bunić
Banjalučanin na Instagramu prijetio da će raznijeti Zimzograd

Banjaluka - Republičko javno tužilaštvo RS podiglo je optužnicu protiv Milana Macure iz Banjaluke zbog prijetnje da će se opasati eksplozivom i raznijeti na manifestaciji "Zimzograd" koja se održava u samom centru grada.

U optužnici se navodi da je Macura 8. decembra 2016. prijetio terorističkim činom sa ciljem zastrašivanja građana i narušavanja i uništavanja osnova Republike Srpske.  Motiv ovakvih njegovih prijetnji je, kako se ističe u optužnici, bilo "nezadovoljstvo ustavnim, političkim, ekonomskim i društvenim uređenjem RS", i veličanje sebe kao heroja u borbi protiv istih.

- On je naveo da će na sebe staviti veću količinu eksploziva i aktivirati ga tokom održavanja manifestacije "Zimzograd" i tako prouzrokovati smrt većeg broja lica, te nanijeti veliku štetu infrastrukturnim i objektima Republike Srpske - saopštilo je Republičko tužilaštvo.

Optužnicu protiv Macure je 16. februara ove godine podiglo Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog tužilaštva, a potvrdio Okružni sud u ovom gradu.

Prema nezvaničnim informacijama, on je prijetnje javno objavio na svom profilu na društvenoj mreži "Instagram", nakon čega je alarmirana policija.

Iako u policiji navode da Macura ne ostavlja utisak osobe sklone ekstremizmu, njegova objava na ovoj društvenoj mreži shvaćena je veoma ozbiljno.

- To je najvjerovatnije napisano iz nekog revolta, a možda je u pitanju bila i neslana šala. Međutim, prijetnje su izazvale strah i uznemirenost građana, što je osnovno obilježje terorizma i zbog toga će snositi posljedice - rekao je izvor blizak istrazi.

"Zimzograd" je zabavna manifestacija na kojoj se od sredine decembra pa do sredine januara predstavljaju brojni izlagači rukotvorina, raznih poslastica, održavaju se predstave i koncerti, a otvara se i klizalište. Obično se održava na Trgu Krajine, u parku "Petar Kočić" i u ulici Kralja Petra Prvog Karađorđevića, a svake godine ima sve više posjetilaca.

Bomba u kafani

Milan Savić (35) iz Zvornika uhapšen je nakon što je prijetio da će bombom raznijeti kafanu "Druga kuća" u Čelopeku.

Savić je u utorak naveče sa eksplozivom došao u kafanu i iz nepoznatih razloga zaprijetio konobarima i gostima da će ih sve pobiti.

Nije pravio veće nerede niti se sukobljavao sa bilo kim. Poslije toga bombu je ostavio ispred kafane, pa je ušao i sjeo za sto kao da se ništa nije desilo. U međuvremenu, policija je došla i stavila mu lisice na ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana