Austrijanac Lijanovićima nezakonito pribavio pet miliona maraka

N. T.
Austrijanac Lijanovićima nezakonito pribavio pet miliona maraka

Široki Brijeg - Austrijanac Volfgang Pišler, optužen u predmetu "Lijanović", uskoro će se naći pred sudijama Kantonalnog suda u Širokom Brijegu kako bi se izjasnio o krivici za zloupotrebe položaja kojima je firmi "Lijanović" omogućio da nezakonito stekne pet miliona maraka.

Osim Pišlera na optuženičkoj klupi zbog zloupotrebe položaja u privredi su i Dragan Baškarad, direktor firme "Farmer" Jozo Slišković i jedan od vlasnika "Lijanovića" Slavo Ivanković Lijanović. Oni su se ranije izjasnili da nisu krivi. Optužen je i Toni Fabrio koji se još nije pojavio pred sudom. Pišler i Fabrio bili su članovi uprave kompanije Hipo Alpe Adria lizing koja je i isplatila sporni zajam. Prema optužnici Tužilaštva ZHK pomenuti su nezakonito osigurali zajam od pet miliona maraka za preduzeće "Farmer" iako su znali da će taj novac koristiti firma "Lijanovići".

Navodi se da je u cilju dobijanja novca firma "Farmer" sa preduzećem "Lijanović" zaključila fiktivni kupoprodajni ugovor o kupovini nekretnina u Laktašima u vrijednosti od pet miliona maraka. Ugovorom je precizirano da se to plati putem lizinga. Međutim, nekretnine su već bile  založene i pod hipotekom i to su optuženi znali, ali su ipak u ime preduzeća "Farmer" kompaniji Hipo Alpe Adria lizing podnijeli zahtjev za finansiranje koji su odobrili Pišler i Fabrio. Tako odobren zahtjev je proslijeđen u Nadzorni odbor Hipo lizing Klagenfurt koji je odobrio isplatu.  Na osnovu toga 28. juna lani na račune "Lijanovića" isplaćeno je pet miliona KM koje je mimo predviđene namjene potrošio Slavko Ivanković Lijanović. Iz Tužilaštva ZHK je saopšteno da je malverzacijama optuženih za 4.696.949 maraka oštećeno privredno društvo "Heta" iz Sarajeva koje je preuzelo kredite Hipo Alpe Adria lizinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana