Zvono zvoni za sve manje đaka

Anita Janković-Rečević, dopisnici
Zvono zvoni za sve manje đaka

Banjaluka - Da je od kolijevke do groba najljepše đačko doba potvrdili su juče osmijesi brojnih učenika u Srpskoj koji nisu krili uzbuđenje zbog početka nove školske godine, a posebno su bili srećni prvačići koji su u znak dobrodošlice dočekani pjesmom.

Školsko zvono oglasilo je početak nastave u svim školama i u klupe pozvalo oko 129.000 osnovaca i srednjoškolaca, što je oko 5.000 manje nego lani.

Smijeh, graja i razigranost ispunila je banjalučku Osnovnu školu “Branko Ćopić” čiji hol je bio pretijesan za sve đake i njihove roditelje koji su došli na priredbu organizovanu u čast 100 đaka prvaka. Dok su se ples, pjesma i recitacije dobrodošlice redali, na licima mališana pomiješali su se sreća i zbunjenost, a bilo je i onih koji su pustili po koju suzu jer su morali da se odvoje od majčinog krila. Najmlađi su u glas govorili stihove zakletve “danas, kad postajem đak prvak, dajem svima na znanje da ću učiti vrijedno i steći poštovanje. Slova, sveske i knjige, i svaki broj i znak biće mi najdraže brige i biću uzoran đak”. Iz sveg glasa sa svojim vršnjacima ove riječi ponavljao je i  Uroš Petrović koji nije skidao osmijeh s lica jer je postao đak prvak. Posebno je bio srećan što će upoznati nove drugare.

- Jedva čekam da vidim svoju učionicu i dobijem knjige iz kojih ću učiti slova i brojeve - rekao je Petrović.

Direktorica ove škole Branislava Pejašinović istakla je da će prvačići biti raspoređeni u četiri odjeljenja, te da je upravo zbog njih prvi dan škole poseban.

Smijeha, radosti i sreće nije manjkalo ni u prijedorskoj OŠ “Petar Kočić” koju je povodom početka nove školske godine posjetila premijerka RS Željka Cvijanović.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Vlada u prethodnom periodu uspijevala da svake godine ulaže u obrazovanje, sanira i rekonstruiše škole uprkos kriznim vremenima.

- Uspjeli smo da izmirimo naknade i obaveze prema prosvjetarima, a povećanje njihovih plata planirano je od 1. januara iduće godine - naglasila je Cvijanovićeva.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević čestitku đacima i nastavnicima uputio je iz najveće osnovnoškolske ustanove u RS, banjalučke škole “Branko Radičević” koja je ove godine upisala 220 prvačića. Malešević je istakao da bi bio srećan da je svaka škola u RS, poput ove, prebukirana đacima prvacima, ali da, nažalost, u 77 područnih odjeljenja nije upisano nijedno dijete.

- To je zabrinjavajuće i alarmantno, posebno što je 85 odjeljenja upisalo jedno dijete. U posljednje četiri godine došlo je do smanjenja broja učenika - rekao je Malešević i dodao da je nastava počela u svim školama, te da je klupe sjelo oko 92.000 osnovaca i oko 37.000 srednjoškolaca.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obišao je OŠ “Jovan Cvijić”, koja je jedna od 19 škola u Banjaluci obuhvaćenih ovogodišnjim programom obnove. Nastava je sa optimizmom počela i u Rogatici gdje je upisano čak deset prvačića više nego lani, a euforija nije izostala ni u Semberiji gdje je u klupe sjelo 946 prvačića.

Čestitke

Predsjednik RS Milorad Dodik čestitao je početak nove školske godine svim učenicima u RS sa željom da im donese nova znanja, prijateljstva i uspjeh.

- Nastavićemo i dalje da radimo na poboljšanju uslova u kojima naša djeca usvajaju nova znanja - naveo je Dodik.

Početak nastave đacima je čestitao i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakavši da parlament čini sve da donese što bolja zakonska rješenja za kvalitetnije i funkcionalnije školstvo.

Vozači, oprez!

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić posjetio je juče OŠ “Majka Knežopoljka” u Knežici kod Kozarske Dubice gdje je ozvaničen početak preventivne kampanje “Vozači, škola je za nas, oprez je za vas”. On je istakao da preventivne kampanje i aktivnosti, čiji je cilj zaštita djece u saobraćaju, daju rezultate i da u ovoj godini u saobraćajnim nesrećama nije bilo poginulih mlađih od 18 godina. U MUP-u RS apelovali su na vozače da prilagode brzinu u blizini škola i na putevima gdje se u većem broju kreću učenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana