Zlatno doba Banjaluke među koricama knjige

Milijana Latinović
Zlatno doba Banjaluke među koricama knjige

Banjaluka - Život i rad u Banjaluci u vrijeme Vrbaske banovine, zlatnog doba razvoja grada na Vrbasu, sabran je među korice monografije, koja je juče povodom Dana grada predstavljena publici u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Autori ovog jedinstvenog djela, namijenjenog prvenstveno školskoj i studentskoj populaciji, Nebojša Radmanović i Verica M. Stošić, istakli su da je ovo djelo produkt istraživanja dugog skoro četvrt vijeka.

-  Ovo je naš dug Banjaluci, koju volimo, jer smatramo da oni koji danas žive ovdje moraju znati kako je bilo prije. Pokušali smo da podsjetimo na brojne Banjalučane koji su živjeli prije 90 godina i snažno doprinijeli razvoju ovoga grada kao centra Vrbaske banovine, a koje ponekad zaboravimo, o kojima se slabo piše i koje rijetko spominjemo. Mislimo da je ovo lijep poklon Banjaluci za njen dan - istakao je Radmanović.

Stošićeva je istakla da se za Dan grada veže mnogo jubileja, ne samo godišnjica oslobođenja Banjaluke, već i 100 godina od nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te 74 godine od stvaranja banske uprave Vrbaske banovine.

- Prikupili smo mnogobrojnu arhivsku građu u kojoj smo željeli da iz ugla arhivskih radnika pokažemo i poklonimo našem gradu sva društvena zbivanja tog perioda, s osvrtima na mnoge događaje, odnose i radnje. Monografija sadrži osam poglavlja, koja zadiru u sve društvene tokove. Kao osnov, matrica, poslužila nam je organizacija banske uprave Vrbaske banovine - rekla je Stošićeva. 

Povodom Dana grada i Dana Arhiva Republike Srpske u izložbenom salonu Banskog dvora juče je otvorena i prateća izložba “Banjaluka centar Vrbaske banovine”. Otvorivši izložbu, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić istakao je da je period od 1929. do 1941. period najvećeg uzleta grada.

- Izložba je obuhvatila ne samo arhitektonski dio, već i sve druge sadržaje u tom vrlo dinamičnom periodu. Tada je bilo mnogo kritika na račun rada bana Svetislava Milosavljevića zbog velikih troškova i ulaganja u objekte koji su danas kapitalna mjesta. Banjaluka je tada bila veoma zaostalo, siromašno mjesto i postavljalo se pitanje u šta se ulaže, tako da je ban kritikovan zbog gradnje objekata koje danas imamo u centru grada. Mi sada, nakon 80 godina, vidimo te kapitalne projekte koji su ostali kao vizija tog čovjeka - kazao je Radojičić.

Izložba

Koautor izložbe Vladan Vukliš istakao je da je na 26 panoa predstavljeno više od 250 fotografija koje prate tekstualna objašnjenja.

- Nastojali smo da predstavimo to doba Banjaluke i siguran sam da će izložba sve one koji je budu gledali ponukati da pročitaju i monografiju - rekao je Vukliš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana