Zlata u Republici Srpskoj samo u priči

Veljko Zeljković
Zlata u Republici Srpskoj samo u priči

Banjaluka - U Republici Srpskoj postoji nekoliko lokaliteta na kojima bi se moglo nalaziti zlato, ali stručnjaci upozoravaju da je bez ozbiljnijih geoloških istraživanja nemoguće znati da li je njegova eksploatacija i ekonomski isplativa.

Prema riječima direktora Geološkog zavoda Republike Srpske Dragana Mitrovića, lokacije koje najviše obećavaju nalaze se na području Srebrenice, Foče, Čajniča, Novog Grada, Prnjavora i Mrkonjić Grada.

Riječ je o područjima na kojima je već utvrđeno postojanje određenih metaličnih mineralnih sirovina, kao što su olovo, cink i bakar, a čija nalazišta obično prate i određene količine zlata koje uglavnom nisu zanemarive.

Najperspektivnije je područje koje “pokriva” Rudnik olova i cinka “Sase” kod Srebrenice, ali i neki drugi lokaliteti na području te opštine, na kojima je još u drugoj polovini prošlog vijeka identifikovan veći broj “olovo-cinkanih žica”.

- Treba pomenuti i područja Foče i Čajniča, a posebno okolinu Čelebića. Perspektivni za istraživanja svakako su i određeni lokaliteti na planini Čavka, područje između Čelinca i Prnjavora, Sinjakova kod Mrkonjić Grada, te okolina Novog Grada - precizirao je Mitrović, dodajući da kada je u riječ o srebru, kao najperspektivnija lokacija izdvaja se Ljubija kod Prijedora.

Prvi čovjek Geološkog zavoda navodi da je prije eventualnog ulaska u bilo kakav ozbiljniji poslovni poduhvat neophodno sprovesti kompleksna geološka istraživanja.

- Tek nakon njih i prevođenja mineralne sirovine iz kategorije resurs u kategoriju rezerve, biće moguće govoriti o ekonomskoj isplativosti - naglasio je.  

A o tome su nedavno počeli govoriti u Varešu, omalenom rudarskom mjestu u FBiH, gdje je australijska kompanija “Adrijatik metals”, nakon sprovedenih istraživanja na lokalitetu “Rupice”, pronašla “koktel visokokvalitetnih minerala”.

Izvađeni uzorci pokazali su da jedna tona iskopane materije sadrži čak 4,6 grama zlata i pola kilograma srebra. 

U Geološkom zavodu vjeruju da bi se u narednom periodu moglo pojaviti još zainteresovanih kompanija za investiranje u geološka istraživanja potencijalnih nalazišta zlata i srebra u RS, ali i nekih drugih rijetkih metala koji se danas u EU smatraju “kritičnim mineralnim sirovinama”.

Nema “obećavajućih” količina

Iz preduzeća “Gross” iz Gradiške, koje je dobilo koncesiju za vađenje ruda olova i cinka u rudniku “Sase” kod Srebrenice, ističu da na lokacijama koje trenutno eksploatišu nisu primijećene “obećavajuće” količine zlata i srebra.

- To što su negdje primijećene određene količine zlata i srebra, ili postoje naznake da bi ih moglo biti, ne mora da znači i da je ekonomski isplativo upuštati se u taj posao - naveo je tehnički konsultant ove firme Aleksandar Petrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana