Злата у Републици Српској само у причи

Вељко Зељковић
Злата у Републици Српској само у причи

Бањалука - У Републици Српској постоји неколико локалитета на којима би се могло налазити злато, али стручњаци упозоравају да је без озбиљнијих геолошких истраживања немогуће знати да ли је његова експлоатација и економски исплатива.

Према ријечима директора Геолошког завода Републике Српске Драгана Митровића, локације које највише обећавају налазе се на подручју Сребренице, Фоче, Чајнича, Новог Града, Прњавора и Мркоњић Града.

Ријеч је о подручјима на којима је већ утврђено постојање одређених металичних минералних сировина, као што су олово, цинк и бакар, а чија налазишта обично прате и одређене количине злата које углавном нису занемариве.

Најперспективније је подручје које “покрива” Рудник олова и цинка “Сасе” код Сребренице, али и неки други локалитети на подручју те општине, на којима је још у другој половини прошлог вијека идентификован већи број “олово-цинканих жица”.

- Треба поменути и подручја Фоче и Чајнича, а посебно околину Челебића. Перспективни за истраживања свакако су и одређени локалитети на планини Чавка, подручје између Челинца и Прњавора, Сињакова код Мркоњић Града, те околина Новог Града - прецизирао је Митровић, додајући да када је у ријеч о сребру, као најперспективнија локација издваја се Љубија код Приједора.

Први човјек Геолошког завода наводи да је прије евентуалног уласка у било какав озбиљнији пословни подухват неопходно спровести комплексна геолошка истраживања.

- Тек након њих и превођења минералне сировине из категорије ресурс у категорију резерве, биће могуће говорити о економској исплативости - нагласио је.  

А о томе су недавно почели говорити у Варешу, омаленом рударском мјесту у ФБиХ, гдје је аустралијска компанија “Адријатик металс”, након спроведених истраживања на локалитету “Рупице”, пронашла “коктел висококвалитетних минерала”.

Извађени узорци показали су да једна тона ископане материје садржи чак 4,6 грама злата и пола килограма сребра. 

У Геолошком заводу вјерују да би се у наредном периоду могло појавити још заинтересованих компанија за инвестирање у геолошка истраживања потенцијалних налазишта злата и сребра у РС, али и неких других ријетких метала који се данас у ЕУ сматрају “критичним минералним сировинама”.

Нема “обећавајућих” количина

Из предузећа “Гросс” из Градишке, које је добило концесију за вађење руда олова и цинка у руднику “Сасе” код Сребренице, истичу да на локацијама које тренутно експлоатишу нису примијећене “обећавајуће” количине злата и сребра.

- То што су негдје примијећене одређене количине злата и сребра, или постоје назнаке да би их могло бити, не мора да значи и да је економски исплативо упуштати се у тај посао - навео је технички консултант ове фирме Александар Петрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана