Животи “звјездица” уграђени у темеље РС

Срна
Животи “звјездица” уграђени у темеље РС

Бањалука - Годишњица страдања 12 беба које су умрле у болници у Бањалуци због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен копном због ратних дејстава, а ни ваздушним путем због забране Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ, биће обиљежена данас у Бањалуци.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, а до 19. јуна у Бањалуци је умрло 12 беба, које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Секретар Удружења “12 беба” Жељка Тубић рекла је да су животи 12 беба уграђени у темеље Српске.

- Зна се да је смрт наше дјеце, нажалост, била повод пробијања коридора, који се данас зове “Коридор живота” - истакла је Тубићева и изразила очекивања да ће мајке ове године добити статус који и заслужују, а који већ дуго чекају.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да би Савјет безбједности УН требало да прогласи “дан 12 бањалучких беба”.

- Смрт 12 бањалучких беба представља страшан и смишљено организован злочин који се могао избјећи. Ово је тежи злочин од злочина снајпером, којим се може и промашити - рекао је Митровић.

Предсједница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић-Рајилић истакла је да је страдање 12 бањалучких беба тежак злочин који не смије да се понови и за који још нико од свјетских моћника није одговарао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана