Женски затвор све тјешњи

nezavisne.com
Женски затвор све тјешњи

Бањалука, Источно Сарајево - У једином затвору за жене у Републици Српској, у Казнено-поправном заводу у Источном Сарајеву, постоји потреба за повећањем смјештајног капацитета с обзиром на тренд благог раста броја затвореница које упућују иза решетака.

Вукашин Црњак, директор овог казнено-поправног завода, каже да се у одјељењу за извршење казне затвора за жене тренутно налазе 22 затворенице, али да тај број варира.

“Познато је да посљедњих година расте број жена у затворима у Европи и свијету, али упркос томе оне су и даље мањинска групација међу затворском популацијом.

Истраживања показују да је број жена од три до десет одсто међу укупном затворском популацијом”, рекао је Црњак за “Независне”.

Он додаје да су затвори раније били дизајнирани имајући у виду мушкарце, а не жене.

“Објекат у Источном Сарајеву у који су смјештене затворенице изграђен је 2012. године, по веома високим стандардима који одговарају посебним потребама жена. Објекат, осим соба за смјештај, има и своју чајну кухињу, дневни боравак, просторије за посјете, просторију за труднице и породиље, те велики круг за боравак на свјежем ваздуху са спортским теренима”, каже Црњак.

Смјештајни капацитет овог затвора је 25 жена.

“С обзиром на тренд благог раста броја затвореница у Источном Сарајеву, планирано је проширење објекта, које ће, надам се, бити идуће године, у сагласности са Министарством правде РС. Тиме бисмо омогућили још већи квалитет њиховог живота и третмана у заводу”, рекао је Црњак.

Он је појаснио да затворенице имају читав третмански низ активности које се спроводе над њима попут образовања, спортских активности и слично.

Црњак истиче да је процентуално велики број жена које издржавају казну затвора због најтежег кривичног дјела - убиства.

“Због тог кривичног дјела на издржавању казне се налази њих око 50 одсто. Жена са најдужом казном у овом тренутку због неког кривичног дјела осуђена је на 15 година затвора”, рекао је Црњак.

Да постоји потреба за увећањем постојећих капацитета за извршење казне затвора за затворенице у РС кажу и у Министарству правде РС.

“Постоји потреба за увећањем капацитета и у току су преговори како би се ријешило ово питање те створили услови за проширење, а које ће бити прилагођено врсти и степену посебних потреба ове осуђеничке категорије, поштујући одредбе Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција РС и међународне стандарде који регулишу област кривичних санкција”, рекли су у овом министарству.

Они кажу да постојећи смјештајни капацитети за затворенике, малољетнике на извршењу васпитне мјере упућивања у васпитно-поправни дом, малољетнике на извршењу малољетничког затвора и притворенике на извршењу мјере притвора задовољавају потребе РС.

“У казнено-поправним установама у РС тренутно се налази укупно 791 лице, од наведеног броја 691 лице се налази на издржавању казне затвора, док мјеру притвора извршава 100 лица”, рекли су у Министарству правде РС.

У РС има укупно шест казнено-поправних завода: у Фочи, Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву, Добоју и Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана