Женске руке кроте земљу и трактор

nezavisne.com
Женске руке кроте земљу и трактор

Бањалука, Нови Град, Братунац - Иако се на подручју Републике Српске пољопривреда углавном везује за мушкарце, Винка Савић, Николина Штековић, Суада Обрадовић и Милијана Млађеновић су доказ да у овој области успјешне могу бити и жене.

"Возим трактор, а имам скоро све пољопривредне машине: четири трактора, два комбајна, шило комбајн, као и све пратеће машине", каже Винка Савић из Верића, код Бањалуке, која се бави производњом млијека.

Тренутно има око 75 крава од којих, како појашњава, 40 музних и 35 јуница.

"Имам око пет-шест телади, свиње, овце и још нешто ситне стоке, а сијем и обрађујем око 60-70 хектара земље на којој гајим кукуруз, пшеницу, трожито, траве, травне смјесе, грашак, грахорицу и друге културе које користим за прехрану стоке", прича Савићева. Устаје, каже, углавном, око шест сати, а када је радница која јој помаже у послу слободна, онда јој дан почиње и сат времена раније. На починак се иде, прича Савићева, када се сви послови заврше, па је то зими нешто раније, а љети касније.

"Недавно сам купила један велики трактор од 95.000 КМ, а за који сам  добила подстицај од Фонда за развој села 20.000 КМ и од Министарства  пољопривреде РС 30.000 КМ, а остало сам сама надокнадила", нагласила је Савићева.

Бити жена у пољопривреди, каже, није лако, али уз помоћ механизације много је лакше него у нека прошла времена.

"Да ли је у пољопривреди лакше женама или мушкарцима, то је исто као и у школи, неко учи добро, а неко лоше, тако да све зависи како ко схвата своје обавезе. Сматрам да сам одличан ученик у области пољопривреде", истиче Савићева.

А бављење пољопривредом је опредјељење и Николине Штековић (30), младе мајке из Кршља, код Новог Града, која, како каже, себе види искључиво у овом послу.

"Имам два сина и када устанем ујутро прво се бавим дјецом, након чега идем у шталу и музем краве, које дневно дају око 140 литара млијека", истакла је Штековићева. Каже да тренутно има 14 крава, али да то није крај јер у овом домаћинству планирају и проширење.

"Убацићемо више грла и повећати производњу млијека, тако да свакако планирамо проширење, јер када су сви сложни, онда се није тешко бавити пољопривредом. Желимо постићи што бољи квалитет", прича Штековићева.

Живот на селу се исплати, тврди ова тридесетогодишњакиња, која највише воли радити са животињама.

"Сијемо кукуруз, зоб, пшеницу, 20 дунума дјетелине, силажу такође навелико радимо и на тај начин припремамо храну за зиму", истиче Штековићева.

Суада Обрадовић (51) из села Кравице, код Братунца, бави се узгојем бобичастог воћа.

"Имам четири дунума малине и два дунума купине, а од једног дијела вршим прераду тако што производимо купиново домаће вино, џемове, па идемо и на сајмове и већ смо стекли муштерије", рекла је Обрадовићева. Радни дан јој, прича, љети започиње у пет сати и траје увече до девет или десет часова, у зависности од обавеза.

"Када дође зима, онда имамо времена и да одморимо, да се дружимо и изађемо", каже Обрадовићева.

Њена суграђанка Милијана Млађеновић (41) бави се узгојем малина, купина и шљива.

"Имам троје дјеце, а поред узгоја бобичастог воћа, имам и стоку, тако да, када устанем, у рано јутро прво идем да намирим стоку и да свима припремим доручак", каже Млађеновићева.

Засад има на земљишту при кући, како каже, четири дунума под малином и један дунум под купином, а мало даље, посједује још једну мању парцелу, гдје такође, како каже, узгаја бобичасто воће.

Иначе, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је промовисало пројекат родно одговорног буџетирања.

"Циљ пројекта је да се скрене пажња на удружења жена са села као и на њихове производе и активности", истакли су у Министарству."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана