Жељезнице РС” позивају раднике на добровољни одлазак у пензију

ATV
Жељезнице РС” позивају раднике на добровољни одлазак у пензију

Бањалука - “Жељезнице РС” позивају раднике да се пријаве за добровољни одлазак у пензију. У огласу, који је освануо на веб страници тог јавног предузећа, пише да сви заинтересовани имају право да аплицирају до 22. јуна.

Управа Жељезница планира да се ријеши вишка од 160 радника до краја овог мјесеца. Поред редовног пензионисања, за добровољно напуштање предузећа нуде стимулативне отпремнине - 2/3 просјечне нето плате за сваку годину радног стажа, а највише до збира 12 просјечних плата. Како ствари стоје, пријавиће се и више од 160 радника. У синдикату саобраћаја и транспортне дјелатности кажу да на списку већ има 96 људи. Они, поручују, из “Жељезница” буквално бјеже главом без обзира.

“И ти људи свеједно напуштају 'Жељезницу'. Да ли добили ове отпремнине, подстицајне отпремнине, како већ  их они назвали, ти људи су већ одлучили да напусте 'Жељезницу', јер ми на 'Жељезници' имамо просјечне плате између 480 и 500 марака, што је у ово вријеме недовољно”, изјавио је Борис Шукало из  Синдиката саобраћаја и транспортне дјелатности ЖРС.

Синдикалци поручују да је смијешна отпремнина од три-четири хиљаде марака за неког ко је радни вијек провео у “Жељезницама” и да се никако не може назвати стимулативном. Управа предузећа у процесу реструктурисања има план рјешавања вишка радника, ког би морала да се придржава.

До 30. јуна треба да се постигне смањење броја радника до највише 2600, а до краја 2018. године до највише 2500 радника. Управа је, у складу с тим, уз подршку Владе РС настојала да приоритетно обезбједи услове за добровољни одлазак у пензију, што је најприхватљивији начин рјешавања вишка радника.

Паре за отпремнине нису обезбјеђене преко кредита Свјетске банке, како је првобитно најављено, јер још није оперативан. Посљедња информација је да ће Предсједништво БиХ 20. јуна донијети одлуку, а да би, до краја јула, новац коначно требало да стигне. До тад, за стимулативне отпремнине ускочила је Влада.

Влада РС недавно је “Жељезницама” одобрила другу позајмицу за отпуштање радника. Прву, три милиона и 800 хиљада марака, потрошили су на збрињавање 358 радника. Овај пут, уплаћено им је четири милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана