Željeznice RS konačno vraćaju dugove prema radnicima

nezavisne.com
Željeznice RS konačno vraćaju dugove prema radnicima

Banjaluka - "Željeznice RS" već od idućeg ponedjeljka neće imati dugovanja prema svojim radnicima, nakon što bude završena isplata dugova prema njima od sredstava iz prve tranše kredita Svjetske banke, potvrdio je danas za "Nezavisne" Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara RS.

Naime, isplata sredstava iz prve tranše kredita Svjetske banke za restrukturisanje "Željeznica RS" (26,5 miliona evra) počela je u utorak, s obzirom na to da je tada završena procedura ovjere kartona deponovanih potpisa, čime su ispunjeni svi uslovi za plaćanje, a početak isplate dugovanja prema radnicima najavljen je za danas.

"Od danas počinje isplata dugovanja prema 2.100 radnika, a u petak i ponedjeljak će biti isplata za još 400 njih, tako da bi već od ponedjeljka trebalo da budu isplaćena dugovanja prema svim trenutno zaposlenim radnicima na Željeznicama RS", naglasio je Dobraš.

Kada je u pitanju isplata kamata, prema radnicima koji su tužili preduzeće, i one će, ističe Dobraš, biti isplaćene, ali nešto kasnije.

"Advokat prvo mora provjeriti ispravnost, dugovanja po osnovu kamata, ali i ta dugovanja će svakako biti isplaćena", kazao je Dobraš.

Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, istakao je da će preostala dugovanja prema radnicima preduzeća biti isplaćena, ali da to neće u potpunosti riješiti probleme radnika.

"'Željeznice' imaju širi spektar problema, ali treba raditi na rješavanju te problematike. Od novog sastava Vlade RS očekujemo da će preduzeti konkretne korake u rješavanju problema radnika 'Željeznica RS'", rekao je Tepavčević.

Naglasio je da je već u prvom kontaktu, Radovan Višković, mandatar za sastav nove Vlade RS, pozvao socijalne partnere na sastanak u petak, tako da će, kako kaže, prisustvovati konsultacijama, te iskoristiti priliku da razgovaraju o problematici.

Kako su ranije saopštili u "Željeznicama RS", sredstva iz tranše Svjetske banke namijenjena su za izmirivanje obaveza za poreze i doprinose i isplatu dugovanja prema radnicima.

Istakli su da je u utorak izvršena uplata dugovanja prema Poreskoj upravi, po reprogramima, a danas počinje isplata dugovanja prema radnicima, kao i prema Poreskoj upravi za iznos dugovanja koji nije reprogramiran.

Pojasnili su da će se isplate dugovanja prema radnicima vršiti na način da prvo budu isplaćeni zaposleni prema kojima su dugovanja najniža, kako bi se već u prvom koraku obuhvatio što veći broj radnika i ispunili uslovi koje je postavila Svjetska banka.

Naveli su da će, nakon isplate dugovanja svim trenutno zaposlenim radnicima, dugovanja prema bivšim radnicima biti izmirivana po istim kriterijumima.

Dodali su da je Uprava ovakav stav zauzela prema preporukama Svjetske banke, poštujući ekonomske kriterijume i fer odnos prema svim radnicima, kako bi se sva sredstva za izmirenje dugovanja mogla povući u dvije tranše kredita, odnosno što je prije moguće.

Podsjećanja radi, radnici "Željeznica RS" prošle godine su štrajkovali i glađu tražeći isplatu svih zaostataka prema radnicima, povećanje plata, uplaćivanje dugovanja na osnovu sudskih presuda, kao i potpisivanje kolektivnog ugovora. Ove godine održano je nekoliko protesta upozorenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana