Željezničari najavljuju blokadu pruge

Željezničari najavljuju blokadu pruge 16.09.2017 09:49 | M. Mi.

Banjaluka - Radnici "Željeznica RS" nastavljaju štrajk glađu, a ako njihovi zahtjevi za isplatom zaostalih plata ne budu riješena uskoro, spremni su da ponove događaje iz marta ove godine, odnosno da blokiraju prugu.

Željezničare koji su 11. septembra stupili u štrajk glađu u petak je podržalo oko 300 zaposlenih u ovom preduzeću. Nakon toga, štrajkači su zatražili da ih posjete ministri saobraćaja i veza, te rada i boračko-invalidske zaštite Neđo Trninić i Milenko Savanović, zaprijetivši da će se u suprotnom oni uputiti u zgradu Vlade.

Kako se niko od ministara nije pojavio na Željezničkoj stanici u Banjaluci gdje radnici štrajkuju, oni su otišli u Vladu. S obzirom na to da Trninić i Savanović nisu bili na radnim mjestima u Vladi, sa željezničarima je razgovarala pomoćnica ministra rada Mira Vasić.

- Jedino nas je ona saslušala. Ništa nam nije mogla ni obećati. Sa ministrom rada Savanovićem razgovaraćemo iduće sedmice. Do tada ostajemo u štrajku glađu, jer naši zahtjevi i dalje nisu ispunjeni. Iz stanice nas mogu iznijeti samo na nosilima - rekao je vođa štrajkača Zlatko Marin i dodao da ne isključuje mogućnost blokade pruge, kako bi dobili zarađenu platu. 

Iz uprave "Željeznica" u petak su ponovili da plate radnicima isplaćuju redovno, ali da duguju novac za ostale naknade uz platu. Takođe su saopštili i iznose novca koji duguju svakom štrajkaču, a koji se kreću od 50 do 260 KM. Štrajkači su ovo saopštenje uprave nazvali sramotnim jer su, kako su naveli, vješto izbjegli spomenuti da dugovanja po radniku premašuju iznos od 11.000 maraka, koliko se "skupilo" od 2011. godine.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica