Жељезничари најављују блокаду пруге

М. Ми.
Жељезничари најављују блокаду пруге

Бањалука - Радници "Жељезница РС" настављају штрајк глађу, а ако њихови захтјеви за исплатом заосталих плата не буду ријешена ускоро, спремни су да понове догађаје из марта ове године, односно да блокирају пругу.

Жељезничаре који су 11. септембра ступили у штрајк глађу у петак је подржало око 300 запослених у овом предузећу. Након тога, штрајкачи су затражили да их посјете министри саобраћаја и веза, те рада и борачко-инвалидске заштите Неђо Трнинић и Миленко Савановић, запријетивши да ће се у супротном они упутити у зграду Владе.

Како се нико од министара није појавио на Жељезничкој станици у Бањалуци гдје радници штрајкују, они су отишли у Владу. С обзиром на то да Трнинић и Савановић нису били на радним мјестима у Влади, са жељезничарима је разговарала помоћница министра рада Мира Васић.

- Једино нас је она саслушала. Ништа нам није могла ни обећати. Са министром рада Савановићем разговараћемо идуће седмице. До тада остајемо у штрајку глађу, јер наши захтјеви и даље нису испуњени. Из станице нас могу изнијети само на носилима - рекао је вођа штрајкача Златко Марин и додао да не искључује могућност блокаде пруге, како би добили зарађену плату. 

Из управе "Жељезница" у петак су поновили да плате радницима исплаћују редовно, али да дугују новац за остале накнаде уз плату. Такође су саопштили и износе новца који дугују сваком штрајкачу, а који се крећу од 50 до 260 КМ. Штрајкачи су ово саопштење управе назвали срамотним јер су, како су навели, вјешто избјегли споменути да дуговања по раднику премашују износ од 11.000 марака, колико се "скупило" од 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана