Zavisnost od kocke suzbiti u nastajanju

Anita Janković-Rečević
Zavisnost od kocke suzbiti u nastajanju

Banjaluka - Zaposleni u kompanijama koje su članice Asocijacije legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) proći će obuke stručnjaka Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS kako bi prepoznali zavisnost u nastajanju kod igrača i reagovali na prve simptome.

S ciljem realizacije ovog projekta potpisan je ugovor između predstavnika ALPIS-a i UKC-a RS, a značaj saradnje ogleda se u tome da se ova pojava suzbija u nastajanju, ali i da se podigne svijest o mogućim izazovima koje sa sobom nosi igranje na sreću.

Kao društveno odgovorne kompanije, članice ALPIS-a, među kojima su kompanije “Mocart”, “Meridijan” i “Premijer”, nastoje da daju doprinos u prevenciji zavisnosti, a oko 600 zaposlenih proći će obuku ljekara i stručnjaka koji će ih osposobiti da prepoznaju potencijalnu zavisnost kod igrača u ranim fazama.

- Značaj obuke je da svi zaposleni na uplatno-isplatnim mjestima mogu lako da prepoznaju čak i prve simptome zavisnosti od igara na sreću. Igrači ponekad nisu svjesni da imaju problem ili ne znaju kome mogu da se obrate za pomoć. Medijske licitacije o navodnom broju zavisnika su opasne i smatram da proizvoljno iznošenje brojki radi tabloidnih novinskih naslova nikome ne ide u korist -  rekao je direktor ALPIS-a Milutin Ćosić.

On je istakao da su izuzetno ponosni što je država prepoznala njihove napore i što će od sada zajedno raditi na prevenciji ovog problema.

Projekat će voditi i realizovati obučeni ljekari Odjeljenja za liječenje bolesti zavisnosti UKC-a RS se generalnim direktorom ove zdravstvene ustanove Vladom Đajićem na čelu.

- Saradnja sa ALPIS-om je veliki korak u sprečavanju zavisnosti od igara na sreću, ali i u opštem unapređenju zdravlja stanovnika Srpske. Veoma je bitno da zaposleni u kompanijama, koji su u svakodnevnom kontaktu sa igračima, mogu da prepoznaju potencijalne zavisnike. Naša očekivanja su velika, jer su i do sada preventivne aktivnosti bile veoma korisne - rekao je Đajić.

On je istakao da posebno cijeni angažovanje članica ALPIS-a kao društveno odgovornih kompanija.

- Drago mi je što su u nama prepoznali potencijal da ovaj veliki, zajednički projekat sprovedemo što uspješnije - naveo je Đajić.

Slični modeli prevencije koriste se u mnogim državama svijeta, a ovaj koji će se primjenjivati u Srpskoj organizovan je po ugledu na model iz Srbije, gdje se već osam godina veoma uspješno primjenjuje projekat pod nazivom “Moguće je prekinuti”.

Ovaj projekat je nastao na osnovu bogatog iskustva članica Udruženja priređivača igara na sreću iz Srbije i značajno je podigao svijest o potrebi jačanja društvene odgovornosti, posebno u domenu odgovornog priređivanja igara na sreću. Pokazalo se da je ključ uspjeha u saradnji sa značajnim organizacijama i relevantnim institucijama na lokalnom nivou.

Kako bi igrače pravilno informisali, priređivači igara na sreću i UKC RS će pripremiti promotivne materijale poput brošura, postera i flajera koji će ukazivati na izazove stvaranja zavisnosti od igara na sreću, načine prevencije, a sadržavaće i uputstva gdje je moguće potražiti pomoć.

Igre na sreću u cijelom svijetu predstavljaju zabavu i u ALPIS-u žele da tako bude i ostane i u Srpskoj, zbog čega insistiraju na odgovornom priređivanju igara, što podrazumijeva usavršavanje i edukaciju zaposlenih u njenim članicama, čemu će doprinijeti saradnja sa UKC-om.

Patološki kockari

Istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije, kao i rezultati istraživanja engleske Državne komisije za igre na sreću, pokazuju da se u svijetu manje od jedan odsto odrasle populacije suočava sa problemima zavisnosti od igara na sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana