Zanati ponovi na repu školstva

Danijela Stokanić, Milijana Latinović
Zanati ponovi na repu školstva

Banjaluka - Male maturante u Srpskoj očekuje više od 11.000 mjesta u srednjim školama, a najviše svršenih osnovaca dobiće priliku da upišu gimnaziju te ekonomiju, pravo i trgovinu.

Kako je navedeno u konkursu za upis učenika u prvi razred srednjih škola Ministarstva prosvjete i kulture RS za školsku 2018/2019. godinu, koji je danas objavljen, za gimnazijalce je planirano 12 puta više slobodnih mjesta nego za tekstilce i kožare. Iduće godine nije planirano školovanje đaka za struku geologija, rudarstvo i metalurgija.

Onima koji će na jesen sjesti u klupe srednjih škola na raspolaganju su dva upisna roka. U konkursu je navedeno da je prijem dokumenata za učenike koji imaju 60 i više bodova planiran za 11. i 12. jun, a od 18. do 20. juna za đake sa manje bodova. Prijem dokumenata biće održan i od 2. do 4. jula, te od 9. do 13. jula. Za upis u umjetničke škole kandidati polažu poseban ispit, a kandidati dokumenta mogu da predaju 11. i 12. juna, te 2. i 3. jula.

Da bi đaci po završetku srednje škole bili spremni za ulazak u proizvodne pogone, sektori privrede i obrazovanja počeli su izradu standarda zanimanja i kvalifikacija, odnosno popisa poslova koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju i kompetencija potrebnih za njihovo uspješno obavljanje. Uoči početka konferencije “Standardi zanimanja i standardi kvalifikacija kao veza tržišta rada i obrazovnih programa” ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je juče da osnovno obrazovanje ove godine završava manje od 10.000 osnovaca, kojima je savjetovao da biraju zanimanja sa kojima će moći da se zaposle.

- U planu je izrada standarda za zanimanja u oblastima mašinstva, šumarstva i obrade drveta, poljoprivrede i prerade hrane, ugostiteljstva i turizma, tekstilstva i kožarstva. Moguće da ćemo do kraja godine uraditi standarde za deset zanimanja - rekao je Malešević i naglasio da bi plate u privredi trebalo da budu veće.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović ocijenio je da je u Srpskoj posljednjih 25 godina školovan kadar koji nije mogao naći zaposlenje.

- Vrijeme koje je pred nama zahtijeva reformu u obrazovanju, što podrazumijeva vezu između obrazovanja i privrede koja treba da iskaže potrebne profile - rekao je Savanović.

Potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da se privreda i školstvo moraju jače povezati.

- To neće biti lako jer privreda nema dovoljno kapaciteta ni u materijalnom ni u kadrovskom smislu, ali ako to ne uradimo, i dalje ćemo imati niske plate - rekao je Trivić.

Ističe da je ministarstvo uvelo zanimanja za koja su privrednici izrazili interesovanje.

- Planiran je upis po jednog odjeljenja tehničara za obuću i preradu drveta u Banjaluci - rekao je Trivić i dodao da za struku geologije i rudarstva nije bilo interesovanja poslodavaca jer te djelatnosti u Srpskoj nisu razvijene.

Jedan od pozitivnih primjera dobre saradnje između privrede i škole je Ugostiteljsko-ekonomska škola u Prijedoru, koja godinama upisnu politiku kreira osluškujući potrebe lokalnih privrednika.

  • Mi smo primjer kako se mogu ispoštovati nasušne potrebe privrede. Praktična nastava može biti kvalitetna i u kabinetima, a zahvaljujući programu “Prilika plus” dobili smo opremu vrijednu 46.000 KM - istakla je direktorica ove škole Valentina Sovilj.

Maturanti

Malešević je čestitao maturantima završetak školovanja, uz želju da dostojanstveno proslave matursko veče. On je istakao da će izbor zanimanja odrediti kvalitet njihovih života u budućnosti, ali i ekonomski i kulturni razvoj Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana