Zajednički obilježen svjetski dan osoba sa Daunovim Sindromom

Srna
Zajednički obilježen svjetski dan osoba sa Daunovim Sindromom

Beograd - Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom - 21. mart danas su u Beogradu zajednički obilježila udruženja iz Republike Srpske i Srbije - “Daun sindrom centar Banjaluka” i Udruženje “Daun sindrom Beograd”.

Na svečanosti organizovanoj u okviru manifestacije “Nedjelja Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka”, prikazan je prigodan umjetnički program, a polaznici rehabilitacionog programa iz Banjaluke prikazali su svoje konobarske vještine.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović poručio je u obraćanju na manifestaciji da je Predstavništvu bila čast da bude dio ovog sjajnog projekta u okviru kojeg je dobra praksa “Daun sindrom centra Banjaluka” prenijeta u Beograd.

On je istakao da su institucije Republike Srpske potpuno prepoznale ono što radi uravnik “Daun sindrom centra Banjaluka” Zoran Jelić, navodeći da organizovanje manifestacije, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske, ne bi bilo moguće bez podrške gradskih vlasti Beograda i Banjaluke i resornih ministarstava.

“Svi zajedno trebamo da damo doprinos da se ovi mladi ljudi socijalizuju”, rekao je Cicović.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka Neven Stanić poručio je prisutnoj djeci i roditeljima da činjenicama i argumentima dokazuju da osobe sa Daunovim sindromom mogu da budu ravnopravne, samostalne i da se radno osposobljavaju.

Stanić je istakao da Grad Banjaluka u saradnji sa Centrom za socijalni rad, aktivno radi na uključivanju osoba sa posebnim potrebama i invaliditetom u razne kulturne i turističke manifacije, pa tako i ove godine u Banjalučko proljeće, koje se održava od 8. aprila do 15. juna.

“Zadovljstvo mi je što smo ovdje i imamo priliku da uspostavimo saradnju, uvjeren sam i nastavak saradnje između bratske Republike Srpske i Srbije, a sve u cilju unapređenja statusa osoba sa Daunovim sindromom, da se razmjene informacije i napravimo primjere dobre prakse, da sve što je dobro kopiramo i realizujemo naše aktivnosti”, rekao je Stanić.

Predsjednik Udruženja “Daun sindrom Beograd” Marija Pavlović rekla je da su roditelji u Beogradu oduševljeni primjerom rehabilitacije osoba sa Daunovim sindromom iz banjalučkog centra i istakla da je za preslikavanje ovog modela u Beograd, potrebna podrška republičkih i gradskih institucija u Srbiji, onakva kakvu ima njen kolega Zoran Jelić u Republici Srpskoj.

“Ono što smo mi u Beogradu videli za ovih nedelju dana je da je rehabilitacija osoba sa Daunovim sindromom izazvala takve efekte da su roditelji oduševljeni i stekli su se uslovi da jedan ovakav centar postoji i u Beogradu. U tom smislu treba nastavljati dalje akcije povezivanjem Beograda i Banjaluke”, rekla je Pavlovićeva.

Svečanosti u prostorijama Centra za brigu o starima, djeci i osobama sa ivaliditetom na Novom Beogradu prisustvovali su i direktor Centra za socijalni rad Banjaluke Irena Joldžić i predstavnik Kabineta ministra u Vladi Srbije zaduženog za demografiju i populacionu politiku Srbije Slavice Đukić Dejanović, kao i uravnik “Daun sindrom centra Banjaluka” Zoran Jelić i direktor Centra za brigu o starima, djeci i osobama sa ivaliditetom u Novom Beogradu Milka Milovanović-Minić.

Sedmodnevna manifestacija “Nedjelja Daunovog sindroma Beograd-Banjaluka”, počela je u ponedjeljak a realizuju je Udruženje “Daun sindrom Beograd” zajedno sa “Daun sindrom centrom Banjaluka” i Centrom za brigu o starima, djeci i osobama sa invaliditetom sa Novog Beograda.

Projekat “Nedjelja Daunovog sindrom Beograd-Banjaluka” održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, a uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana