Зафрановић: Филмом Дјеца Козаре подсјетити на страхоте другог свјетског рата

Срна
Зафрановић: Филмом Дјеца Козаре подсјетити на страхоте другог свјетског рата

Београд - Режисер Лордан Зафрановић изразио је наду да ће радити филм "Дјеца Козаре", јер има дубоку потребу да укаже на страхоте Другог свјетског рата.

"Криком се обратити овој средини и човјечанству које је заборавило шта је донио Други свјетски рат, какву мржњу је побудио, какве геноциде починио, каква звјерства, а нека сила тог фашизма се поново јавља у Европи", рекао је Зафрановић за "Блиц".


Он је нагласио да страхује и стрепи да би поново неки мутни типови могли да успоставе нове трагедије.

"жДјеца Козареж је један од најбољих сценарија које сам имао у рукама. Арсен Диклић је написао класичан сценарио који би се могао приказивати студентима као примјер како се пишу сценарији за играни филм, како се граде ликови. Дакле, историјски жДјеца Козареж су прича о страдању без преседана", рекао је Зафрановић.

Према његовим ријечима, страдање дјеце говори о најмрачнијој страни човјека, јер се дјеца не могу бранити и не разумију те силе мрака.

Говорећи о актуелним српско-хрватским односима, Зафрановић је рекао да није аналитичар и да те приче слуша у кафани у којој свако има своје мишљење.

"Углавном није ми јасно зашто би сада требало стати са анализом историје када је она присутна у сваком моменту нашег живота. Забрана никада није донијела добро него још жешћу реакцију. Тако да је то политичка игра", навео је Зафрановић.

Он истиче да је добро што се Србија и Хрватска зближавају. "Филмаџије су већ 15 и више година уназад направиле велики мост. Готово да нема филма који није копродукција", рекао је Зафрановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана