Zabranjen uvoz sardina “Sara” u RS zbog većeg sadržaja arsena

Srna
Zabranjen uvoz sardina “Sara” u RS zbog većeg sadržaja arsena

Banjaluka - Inspekcija za hranu Republike Srpske zabranila je uvoz 11.271 konzerve sardina u biljnom ulju “Sara” težine 150 grama, zbog povećanog sadržaja arsena.

Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da su konzerve porijeklom iz Indonezije, a upotrebljive su do 27. jula 2023. godine.

“Prilikom pregleda pošiljki hrane iz uvoza, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje navedene pošiljke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja sadržaja teških metala i histamina. Na osnovu rezultata analize koju je izvršio Veterinarski institut 'Dr Vaso Butozan' utvrđen je povećan sadržaj arsena, na osnovu čega je ocijenjeno da pošiljka ne zadovoljava parametre propisane Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani”, navedeno je u saopštenju.

Iz Inspektorata dodaju da je uvoznik zatražio superanalizu koja je izvršena u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a koja je potvrdila rezultate prve analize.

“Utvrđeno je prisustvo arsena u količini od 3,24 mikrograma po kilogramu, dok je referentna vrijednost tri mikrograma po kilogramu”, preciziraju iz Inspektorata.

Sporna pošiljka uništena je pod nadzorom inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana