Забрана диплома пуста жеља

Анита Јанковић-Речевић
Забрана диплома пуста жеља

Бањалука - Вијест да Хрватска више неће признавати дипломе стечене у БиХ и Србији одјекнула је јуче регионом, а надлежни у РС и БиХ истичу да студенти домаћих акредитованих високошколских установа немају разлога за бригу.

У Агенцији за науку и високо образовање Хрватске истичу да је за нострификацију диплома потребно испунити неколико критеријума, од којих је први да је високошколску квалификацију издала акредитована институција, чији је програм акредитован од надлежног тијела те државе. У хрватској агенцији, како преносе портали, тврде да је потребно проћи и међународни поступак реакредитације.

- Важна је вјеродостојност надлежног акредитацијског тијела, односно да је оно прошло релевантно међународно вредновање, што однедавно није случај ни с једном надлежном агенцијом за вањско осигуравање квалитете у високом образовању у БиХ и Србији - пренијели су портали став хрватске Агенције за науку и високо образовање.

На Универзитету у Бањалуци истичу да су акредитовани од 2013. те да су њихове дипломе признате у цијелом свијету. 

- Рјешење о акредитацији донијела је Агенција за акредитацију високошколских установа РС и на тај начин је потврђен стандард квалитета рада Универзитета сходно стандардима и смјерницама за осигурање квалитета у европском простору високог образовања - навели су из бањалучког Универзитета и додали да је у току процес реакредитације Универзитета и студијских програма. 

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву Дејан Бокоњић истиче да је ова образовна установа одавно акредитована.

- Сматрам да се ради о притиску на неакредитоване и приватне факултете јер је Хрватска имала доста примједби на дипломе са приватних факултета из Травника и Брчког, који нису ни биле у процесу акредитације - рекао је Бокоњић и додао да није битно да ли је агенција која издаје акредитације међународно призната.  

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа РС Мирослав Бобрек истиче да постоје установе које нису добиле акредитацију.

- Знамо да њихове дипломе не могу бити признате ни у Хрватској ни у Европи - рекао је Бобрек.

У Агенцији за развој високог образовања БиХ истичу да довођење у везу признавање диплома са активностима ове Агенције у оквиру апликације за пуноправно чланство у Европској асоцијацији за квалитет осигурања у високом образовању (ENQA) нема никаквог смисла и није тачно.

- Неке европске државе уопште немају агенцију за осигурање квалитета високог образовања али се и поред тога дипломе стечене у њиховим високообразовним установама признају у Европи - рекли су у овој агенцији.

Помоћних директора Центра за информисање и признавање докумената из области високог образовања БиХ Ранко Граховац сматра да се ова прича односи на неколицину мањих установа које нису акредитоване.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана