За наводњавање семберских њива 3,8 милиона КМ

А. Јанковић-Речевић, Љ. Алексић
За наводњавање семберских њива 3,8 милиона КМ

Бијељина - Производња житарица те воћа и поврћа у семберском селу Доње Црњелово биће значајно олакшана захваљујући систему за наводњавање вриједном 3,8 милиона КМ, чија би градња требало да почне за десетак дана.

Уговор о реализацији тог пројекта потписали су у петак у Бијељини министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић и градоначелник Бијељине Мићо Мићић. 

Пашалић је рекао да је ријеч о систему за наводњавање на око 511 хектара те да је то само прва фаза пројекта који ће бити реализован у Бијељини.

- Намјеравамо да изградимо системе за наводњавање на 11.000 хектара, и то динамиком од 500 хектара годишње - рекао је Пашалић и додао да град Бијељина у првој фази пројекта учествује са 600.000 КМ, а Влада РС с око 3,2 милиона КМ.

Пашалић је појаснио да ће бити рађен водозахват у каналу Дашница са капацитетом од око 300 литара у секунди и 25 километара цјевовода, који ће бити довољни за напајање 511 хектара.

- Извођач радова је предузеће “Хигра”, а почетак радова се очекује веома брзо. Наредних дана почињемо и пројектовање сусједног система од још 500 хектара који ће бити рађен, ако буде све према плану, наредне године - рекао је Пашалић и додао да су системи за наводњавање изграђени у Новом Селу код Бијељине, у Пелагићеву, Требињу, Љубињу и Братунцу. Нагласио је да због климатских промјена и честе суше ресорно министарство настоји да обезбиједи што више система за наводњавање.

Мићић је истакао да ће, захваљујући овом пројекту, бити могуће наводњавање дринском водом готово на Сави. Власник “Хигре” Драган Сарић рекао је да машине на терен излазе за десетак дана.

Министар Пашалић у петак је присуствовао и радном скупу у етно-селу Станишићи који је организовало предузеће “Воде Српске” поводом 22. марта - Свјетског дана вода. Овогодишњи дан вода обиљежен је под мотом “Вода за све” с циљем промоције солидарности са људима који имају проблем са приступом чистој води.

Помоћник директора ЈУ “Воде Српске” Славиша Савић рекао је да је приступ чистој води од кључног значаја за одрживи развој и напредак човјечанства.

- Двије милијарде људи у свијету живи без воде за пиће у својим домовима. БиХ није ни богата, а ни сиромашна водом. Имамо значајан ресурс који нам може помоћи у развоју друштва и привреде јер имамо природне претпоставке да обезбиједимо да наш сваки грађанин има воду за пиће. Међутим, тренутно је око 60 одсто становништва прикључено на водоводне системе, док се остали водом снабдијевају из бунара и чатрња - рекао је Савић.

Свјетски метеоролошки дан

Свјетски дан вода обиљежен је у петак и у Бањалуци на Природно-математичком факултету, гдје је организован и скуп поводом Свјетског метеоролошког дана, који се обиљежава 23. марта.

Директор Хидрометеоролошког завода РС Томислав Шајић рекао је да је прошле године у Српској додатно унапријеђена дјелатност у хидрометеорологији те да завод завршава пројекат унапређења хидролошког мониторинга у сливу ријека Дрине и Босне.

- Тиме ће бити обезбијеђене информације о водостају и потенцијалним опасностима које вода може да произведе - рекао је Шајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана